GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 12. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Radioaktivni otpad kod Sarajeva

SARAJEVO - Direktor uprave za zaštitu od zračenja i radijacijsku bezbednost FBiH Muhidin Sirbubalo izjavio je da se skladište radioaktivnog otpada niske radijacije nalazi u policijskom kompleksu u okolini sarajevskog aerodroma, javlja Beta.

On je za Dnevni avaz podsetio na informaciju iz izveštaja Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) iz 2003, u kojoj se navodi da se radioaktivni otpad u Federaciji BiH skladišti u betonskom nadzemnom objektu površine 12 kvadrata, koji je pod stalnim policijskim nadzorom.

"Za više detalja o količini, izvoru i preciznoj lokaciji potrebno je odobrenje nadležnog ministarstva zdravlja", izjavio je Sirbubalo. U izveštaju IAEA, izrađenom posle inspekcije 2002, navodi se da je skladište niskoradioaktivnog otpada u blizini Sarajeva bilo "više nego dovoljno" za tadašnje potrebe. Eksperti upozoravaju da objekat u kojem se ostavljaju radioaktivni gromobrani, detektori dima i industrijski radiografski instrumenti za merenje, nisu dovršeni i da vlasti imaju obavezu da to što pre učine.

Postoji bojazan da je radioaktivni otpad smešten u vodozaštitnoj zoni, te da pojedini radioaktivni gromobrani još nisu uklonjeni iz Sarajeva. Prema pisanju lista, informacije o ovom skladištu od tamošnjeg ministarstva zdravlja pisanim putem je u julu ove godine zatražio građanin Amir Ibrović.


vesti po rubrikama

^balkan

Radioaktivni otpad kod Sarajeva