GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 11. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Biznismen Ljubo Nikić promoviše tuđ roman kao svoj

Platio da bi postao pisac

PODGORICA - Novopečeni crnogorski biznismeni, koji su početkom devedesetih preko noći stekli bogatstvo, sada žele na sličan način da postanu i kulturni delatnici, odnosno - književnici. Naime, obelodanjeno je da poznati podgorički biznismen Ljubo Nikić priprema promociju romana prvenca - "Tajna studenog blaga".

Ovo ne bi bilo ništa čudno da biznismen Nikić ne želi da roman promoviše kao svoj, iako ga on, zapravo, i nije napisao!? Autor tog famoznog dela je (makar on tako tvrdi) novinar Radija Crne Gore Miomir Bošković. On se tim povodom oglasio u javnosti, saopštavajući da je sa Nikićem napravio pismeni dogovor još četvrtog marta 2001. da, "uz određenu novčanu nadoknadu", napiše knjigu o njegovom životu i radu.

- Napisao sam je na 300 strana, ne računajući fotografije i isečke iz novina, a nisam je propratio kroz štampu, jer je Nikić procenio da će, bez mog znanja, lakše na koricama zapisati svoje ime. Poslednju stranicu dopisao sam pre mesec-dva, knjiga je već štampana i "književnik" Nikić priprema promociju - saopštava Bošković.

On kaže da je za krađu autorskih prava saznao upravo od Nikića, kada mu je, uz posvetu, poklonio dva primerka romana "Tajna studenog blaga", gde se on nigde ne pominje kao autor već samo kao lektor-korektor. A da svaka budalaština može naći pristalice ukazuje i podatak (koji saopštava Bošković) da je recenziju za ovaj "roman" napisao književnik Budimir Dubak, bivši ministar kulture u crnogorskoj vladi i donedavni poslanik i portparol Narodne stranke. Drugu recenziju napisao je prof. dr Damjan Šećković, koji je, kako tvrdi Bošković, takođe znao ko je "pravi" autor romana.

Bošković nije bio jedini kandidat za pravljenje Nikićevog "životopisa" . Pre njega to su pokušali, pa odustali, poznata pera Kosta Čakić, Goran Sekulović i Jovan Stamatović. Bošković je najavio da će pred sudom zatražiti satisfakciju "zbog drske krađe autorstva".

V. Konjević


vesti po rubrikama

^vesti

Platio da bi postao pisac
Prvo kroz detektor, pa na sajam zlatarstva
Meteoritski potok leonida
Mamut pred publikom zahvaljujući Evropljanima
SCG posmatrač u Frankofoniji
Ostaci crkve na Kopaoniku
Zemljotres prodrmao Plav
   


     


FastCounter by LinkExchange