GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 11. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Irački ogranak Al kaide preuzeo odgovornost za napade na hotele u Amanu

Jordan kažnjen zbog podrške Americi?

Poginulo najmanje 67, a povređeno oko tri stotine osoba. Najkrvavije bilo je u "Radisonu", kada je bombaš samoubica uleteo na venčanje sa 250 zvanica

AMAN - Irački ogranak terorističke mreže Al kaida preuzeo je odgovornost za preksinoćne napade na tri hotela u Amanu, u kojima je poginulo najmanje 67 ljudi, a povređeno oko 300, objavila je juče katarska satelitska TV Al Džazira.

Al kaidina organizacija za sveti rat u Iraku preuzela je odgovornost za napade putem Interneta. "Naši hrabri lavovi izvršili su još jedan napad u Amanu u ime naše organizacije Al kaida u Zemlji dve reke", navodi se u poruci koju su prenele arapske TV stanice. Al kaida u Zemlji dve reke zvaničan je naziv terorističke grupe koju predvodi lider iračkog ogranka Al kaide, Abu Musab al Zarkavi. Te hotele je "jordanski diktator pretvorio u oazu za neprijatelje naše religije, za Jevreje i krstaše", dodaje autor teksta, aludirajući na jordanskog kralja Abdulaha Drugog.

Ubijen stručnjak za eksploziv

Otisci prstiju, uzeti od jednog od likvidiranih terorista u Indoneziji, podudaraju se s otiscima stručnjaka za pravljenje bombi Azeharija Huseina, saopštila je tamošnja policija. Azehari je Malezijac i ekspert za eksploziv za kog se veruje da je napravio bombe upotrebljene u bombaškom napadu na ostrvo Bali 2002, kada je poginulo 200 osoba. Azehari i još dvojica ubijeni su kad je policija opkolila kuću u kojoj su se skrivali na Istoku Jave. Tri osobe, koje su bile u kući, pružile su žestok otpor bacajući bombe na policajce.

Prema jednom neimenovanom izvoru, jordanske vlasti uhapsile su nekoliko osoba povezanih s napadima i zaplenile su veliki broj automobila. Napadi su izvedeni gotovo simultano u tri velika internacionalna hotela u centru glavnog grada Amana - "Radison SAD", "Grand Hajat" i "Dejz". Sva tri hotela veoma su popularna među zapadnim turistima, mada je među žrtvama najviše Jordanaca. Najkrvavije bilo je u "Radisonu", gde je bombaš samoubica uleteo na venčanje kojem je prisustvovalo 250 zvanica.

"Radison" je popularan među izraelskim turistima i zasad se zna da je među poginulima jedan izraelski državljanin, ali i komandant specijalne jedinice palestinskih snaga general Bašir Nafe i dvojica diplomata - ataše za trgovinu palestinske ambasade u Kairu Džihad Fatuh i član obaveštajnog odeljenja palestinske službe bezbednosti pukovnik Abid Alun. Zbog toga je Palestinska uprava proglasila trodnevnu žalost. Kineski MIP saopštio je da su među poginulima u Amanu i tri Kineza, a da je jedan ranjen. Ta četvorica su članovi delegacije Univerziteta za nacionalnu odbranu.

Jordanska je vlada zatvorila državne kopnene granice i proglasila Dan žalosti. Smatra se da je Jordan, kao jedan od ključnih saveznika SAD na Bliskom istoku, već dugo na meti radikalnih islamskih terorista. Dopisnik Bi-Bi-Sija kaže da je cilj napada, po svemu sudeći, kažnjavanje Jordana zbog podrške koju daje SAD. Jordanski kralj Abdulah obećao je da će vinovnici terorističkih napada biti uhvaćeni i izvedeni pred lice pravde.

Zamenik premijera Marvan Muašer rekao je Si-En-Enu da su najverovatnije dva napada izvršili bombaši samoubice, a da je treći izveden pomoću automobila bombe. NATO, EU i Izrael pridružile su se SAD, UN i Francuskoj u osudi terorističkih napada u Amanu. Izraelski premijer Arijel Šaron je u telefonskom razgovoru s jordanskim kraljem izrazio saučešće povodom napada, osudio ih i konstatovao da "svet mora da bude ujedinjen protiv terorizma". Generalni sekretar UN Kofi Anan otkazao je ranije planiranu posetu Jordana i izrazio saučešće jordanskom narodu.

Lažno upozorenje?

Kineske vlasti odbacile su kao "laž" i "izmišljotinu" prekjučerašnje upozorenje Ambasade SAD u Pekingu da islamski teroristi tokom iduće sedmice planiraju terorističke napade na luksuzne hotele u Kini. Američka ambasada je saopštila da je kineska policija upozorila na moguće napade islamskih ekstremista na luksuzne hotele u Kini.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Jordan kažnjen zbog podrške Americi?
Otvoren put za Blerov odlazak
Populista pobedio nobelovca
 


     


FastCounter by LinkExchange