GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 11. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Reditelj Andrija Đukić snima prve kadrove filma o čuvenom pesniku Jovanu Dučiću

Stasiti pesnik i evropski krem

Glumačka podela će biti poznata krajem decembra. Nećemo praviti plačljivu priču samo nama razumljivu, kaže reditelj

Mladog Jovana Dučića u filmu posvećenom jednom od najvećih srpskih pesnika igraće Srđan Karanović, dok za ulogu čuvenog književnika i diplomate u poznijim godinama još uvek nije odabran glumac srednje generacije, kaže za Glas Andrija Đukić, reditelj filma čije će snimanje početi 22. novembra u Dučićevom rodnom gradu Trebinju. Biće snimljeno osam minuta materijala, koji iziskuje jesenje vreme, dok će pravo snimanje početi na proleće.

Ipak bez Žarka Lauševića

Andrija Đukić kaže da bi bilo divno, ali neizvodljivo, da Jovana Dučića u zrelom dobru igra Žarko Laušević, kako se spekulisalo.
- Pitaće se i strani partneri, koji ulažu, ali i daju neke uslove. Među našim glumcima ima mnogo sjajnih kandidata. Onaj ko bude igrao Dučića moraće da govori engleski. Podelu ću napraviti do kraja decembra, a da li će se Kejt Vinslet ili neka druga holivudska diva pojaviti u filmu - ne znam. Laušević je otišao van Evrope iz ličnih razloga. Pitanje je da li bi on uopšte mogao da igra, jer nije na otvorenoj dispoziciji. On radi druge poslove. Ne može se snimati u pet gradova Evrope, sa nekim za kim se traga, nije realno.

- Snimaćemo na glavnom trgu. Reč je o pijačnom danu 1900. godine. Sestre Jovana Dučića, koje igraju Anita Mančić i Milica Gutović, vode brata koji je upravo stigao iz sveta na malu svečanost fotografisanja. Dučić, koji je rodni grad napustio kao dvadesetogodišnjak, ima 27 godina, profesor je u Somboru u Austrougarskoj. Na Trgu je mnogo sveta, Dubrovčana, Jevreja, Srba, Turaka... Trebinje je zanimljiva varoš na putu od Istoka ka Zapadu. Fotografija sa sestrama videće se kasnije okačena na zidu u diplomatskom kabinetu pesnikovom.

- "Dvoboj' koji on još uvek piše - kaže Đukić, naglašavajući da neće praviti plačljivu priču samo nama razumljivu. Strana publika važna je i zbog velikog ulaganja koje je neophodno za kostimirani film. Domaća bioskopska distribucija svakako ne može vratiti uložena sredstva.

Dučić je bio jedna od najvećih figura naše književnosti. Nije se bavio samo pisanjem i nije bio samo razbarušeni pesnik koji je voleo kafane, već ozbiljni diplomata koji je službovao u Madridu, Rimu, Parizu, Budimpešti... Šarmantan, stasit, prijatelj žena, pripadao je evropskom kremu i imao intrigantan život. Mnogo je putovao, malo se vraćao u rodni kraj. Iako će se film baviti samo najzanimljivijim delovima iz pesnikovog života transponovanim u film, Milovan Vitezoviće je došao do faktografije, koja razrešava mnoge misterije i legende, decenijama ispletane oko Dučića. Ivan Meštrović, Hrvat, najveći evropski vajar tog doba, bez preterivanja poređen sa Fidijom, bio je među najintimnijim prijateljima diplomate Kraljevine Jugoslavije. Njihova prepiska otkriva mnoge zanimljive detalje.

Podrška Ministarstva za kulturu, po Đukićevim rečima, značajna je jer omogućava da se sa ozbiljnošću nastupi pred stranim partnerima.

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

Stasiti pesnik i evropski krem
Hroničar izbegličkih priča
Izložba o Albertu i Milevi Ajnštajn
 


     


FastCounter by LinkExchange