GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 11. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Feljton Glasa javnosti o najvećim aferama u Srbiji

 

Bez para kupili državnu imovinu

PREDSEDNIK (A. Vučić): Dakle, vi ostajete pri vašem stavu, to je očigledno iz papira koje imamo, a pitam vas da li je istina ili ne da se suštinski novac iz Evroaksis banke nije ni pomerao?
B. ĐELIĆ: Ne kažem ja, to kaže kontrola Narodne banke Jugoslavije. U zapisniku kontrole NBJ to se decidno kaže. I kada smo pratili taj put papira, sve je to papirologija

Izvodi iz stenografskih beležaka sa 6. sednice Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u trgovini električnom energijom i finansijsko-bankarskim poslovima povezanim sa tom trgovinom, održane 13. marta 2004. godine

- PREDSEDNIK (A. Vučić): Imate li podatak da je "Anglo.... marketing" osnivač sa 91 odsto kapitala preduzeća "Mali kolektiv. Znate li odakle je ta firma?
BOŽIDAR ĐELIĆ (bivši ministar finansija): To je firma sa Devičanskih ostrva, ako se dobro sećam. I gospodin Hamović je na Skupštini Nacionalne štedionice rekao...

- PREDSEDNIK: Gospodin Hamović je vlasnik. Dakle, vi ostajete pri stanovištu, to je očigledno iz papira kojima raspolažemo, a pitam vas da li je istina ili ne da se suštinski novac iz Evroaksis banke nije ni pomerao?
B. ĐELIĆ: Ne kažem ja, to kaže kontrola NBJ. U zapisniku kontrole NBJ to se decidno kaže. I kada smo pratili taj put papira, sve je to papirologija. Novac je u Evroaksis banci, a "Koprom" Beč, posle smo ustanovili, suvlasnik je ove banke. Ova firma je dobila novac, ne znamo kojim povodom, da li je kredit, da li je imala na računu, to treba centralna banka Rusije da dostavi kroz saradnju sa Narodnom bankom. Onda "Koprom" Beč dobije te pare, "pošalje" na adrese te četiri firme u Nacionalnoj štedionici kao devize. Uzmimo "Pimu" i "Skvadru", oni kažu "Kopromu" - hajde da zaključimo ugovor, mi hoćemo da izvozimo kukuruz. Kao što vidite, to je priloženo u toj informaciji. Navodno, te firme nisu povezane, ali jasno je, pošto su to isti faksovi sa istog broja. Poslati su "Kopromu" u Beč u rasponu od dva minuta, jedan u 17.06, drugi u 17.08.

- PREDSEDNIK: Piše jasno da im je sedište u istoj ulici u Koste Glavinića 8a.
B. ĐELIĆ: Posle toga oni u istom momentu, naprasno, odustaju od tog profitabilnog posla izvoza kukuruza i kažu - hajde da kupimo Nacionalnu štedionicu. Složno. Kažu - u redu, nemojte da uplatite tu dinarsku valutu, što ne shvatam zašto - u stvari znam zašto - nemojte dinare da uplatite na naš račun u Nacionalnoj štedionici nego uplatite na naše račune u Sosijete ženeral banci i u Atlas banci, a te banke dobile su instrukciju da pošalju taj novac za dokapitalizaciju u Nacionalnu štedionicu. Nacionalna štedionica je rekla, ne, mi hoćemo to na našem računu u Evoroaksis banci, i tako ringišpil, u krug, papiri se šetaju pošto se sve dešava u istom danu. Potencijal Sosijete ženeral banke i Atlas banke se ne menja. Oni dobiju i pošalju. Znači, njihov potencijal se nije promenio.

U Evroaksis banci potencijal se nije promenio, ali te firme su dobile vlasništvo u Nacionalnoj štedionici i tek nekoliko nedelja ili meseci posle dolazi novac od njihovih osnivača ofšor firmi, koje kažu - nešto nije zatvoreno, taj spoljnotrgovinski posao nije zatvoren. Setite se oko kukuruza, gde onaj kaže - dobro, ja ti šaljem pare, a ti uplati pare "Kopromu" - gde, na njegov račun u Evroaksis banci. To je to.

Tako, umesto da izvozite kukuruz, postajete akcionari nečega. Moram da vam kažem da je sve to legalno. Problem je suštine i legaliteta, ali mislim da je dosta indikativno kako se radi biznis i kako se postaje akcionar nečega što je država Srbija osnovala i obezbedila sve što je potrebno.

- PREDSEDNIK: Nisam baš siguran da je sve legalno. Zanimljivo je da ste ranije vrlo lako podnosili krivične prijave za prehrambene bonove koji se dele radnicima i to skidali sa računa za prezentaciju, a za ovako nešto niste imali inicijativu kod nadležnih državnih organa da oni preduzmu određene mere?
B. ĐELIĆ: Neke stvari moraju da budu jasne. Ponavljam i poslednji put ću ovo reći - mnogo se daje mom ministarstvu i meni. Ministarstvo finansije ima budžetsku inspekciju. Krivične prijave koje je Ministarstvo finansija i ekonomije podnelo se tiču eventualne zloupotrebe, gde postoji osnovana sumnja. Ali, ono što moraju svi da shvate, da je ingerencija za podnošenje krivičnih prijava u domenu budžetske inspekcije, a Nacionalna štedionica, bar direktno, nije korisnik budžetskih sredstava. Ona ima tu privilegiju da ima ekskluzivu za isplatu stare devizne štednje, ali ne može se reći da su to budžetska sredstva. Ona se isplaćuju iz budžeta, ali nisu budžetska potrošnja u smislu da se vraća jedan dug našim građanima.

- PREDSEDNIK: Osim što raspolaže državnom imovinom.
B. ĐELIĆ: To je druga stvar. Državna imovina i nekretnine je pitanje po sebi, ali to je pitanje za javnog pravobranioca.

- PREDSEDNIK: Da li je reagovao javni pravobranilac?
B. ĐELIĆ: Nije. Naprotiv, tražio je od Vlade Srbije zaključkom da mu zabrane da uradi bilo šta, što je unikat u mojoj memoriji.

- PREDSEDNIK: Kažite građanima Srbije ko je javni pravobranilac.
B. ĐELIĆ: Sead Spahović. Vidite kako idu stvari - ja sam vama govorio pola sata ili 40 minuta i iskreno sam rekao sve što znam. Videćete sada koje će, eventualno, biti konsekvence za mene, ali dobro.

- PREDSEDNIK: Ne razumem, ali možda je problem u meni ili sam možda duže u Srbiji, pa sam možda naučio da trpim i teže udarce, ali ne razumem zbog čega pokazujete toliku strepnju za bilo čim?
B. ĐELIĆ: Predsedniče, zbog vašeg pitanja zašto ljudi nisu ranije to postavili, a ne zbog mene. To je zbog toga što je to naše okruženje.

- PREDSEDNIK: Ja sam uveren u vašu sigurnost i bezbednost, a nadam se da će i naši nadležni državni organi voditi računa o vama, te da vam se ništa neće dogoditi. Ne mislim i nadam se da nikakve opasnosti niti je bilo niti ima.
B. ĐELIĆ: Osim što će neka medijska hajka biti pokrenuta protiv mene, ali otom-potom, videćemo.

- PREDSEDNIK: To je samo ono što pišu novine i govore na televiziji, to dođe pa prođe, nije naročito važno.
B. ĐELIĆ: Živi bili pa videli, gospodine Vučiću.

- ĐORĐE MAMULA (član Anketnog odbora u ime DSS-a): Hronološki gledano, to se dešava posle decembra 2003. godine. Vlada je imala saznanja i ranije?
B. ĐELIĆ: Ako gledamo Nacionalnu štedionicu, četvrta dokapitalizacija je trebalo da se odigra u poslednjem kvartalu te godine, te su se predstavnici Vlade Srbije, mislim da je to bilo krajem septembra i početkom oktobra meseca, na jednom upravnom odboru pobunili i rekli da se ne slažu da nemački inostrani partner ulazi ispod nivoa od 15 odsto i po principu dokapitalizacije kroz neposredno dogovaranje. Posle toga, na jednom od odbora vlade, 1. novembra te godine, moje kolege su pitale - izvinite, šta se ovde dešava i svi oni koji su bili prisutni tog dana su rekli - tražimo da Ministarstvo finansija koordinira izradu informacije o svim okolnostima koje okružuju formiranje i poslovanje Nacionalne štedionice.

Krenuli smo tog 1. novembra i imali smo prve informacije sredinom decembra. Imali smo drugu informaciju krajem januara i poslednju informaciju 19. februara. Znači, radili smo relativno brzo, ali od onog momenta od kada smo imali mogućnost da to radimo.

- Đ. MAMULA: Po vašim saznanjima, što se tiče banaka u Rusiji, veći broj domaćih banaka, kao što smo ovde čuli, držale su u tim bankama novac?
B. ĐELIĆ: Ne da znam da su držale novac, to je već pitanje za guvernera. Ono što mogu da kažem da je indikativno, kao što je i gospođa Udovički rekla, da u momentu kada je ona počela da povlači taj depozit, banka je rekla "ubićete nas". Očigledno da je ključni potencijal te banke depozit Narodne banke.

- Đ. MAMULA: Da, ali dinamika povlačenja novca je posle 1. januara 2004. godine. Do tada nema povlačenja novca.
B. ĐELIĆ: Toga se ne sećam. Mislim da je gospođa Udovički ranije pokrenula dinamiku, ali to je pitanje za nju. Ideja je bila da se to upotpunosti povuče do kraja 2004. godine, sa onih 58 miliona dolara.

- Đ. MAMULA: Pomenuli ste i gospodina javnog pravobranioca na pitanje gospodina Vučića. Kako ste rekli da se on zove?
B. ĐELIĆ: Gospodin Sead Spahović.

- Đ. MAMULA: On je tražio da se donese zaključak.
B. ĐELIĆ: Gde vlada traži od njega da ništa ne preduzme.

- Đ. MAMULA: Kada je vlada donela taj zaključak?
B. ĐELIĆ: Nije ga donela, ali to je on predložio.

Sutra: Da li je državnim parama obezbeđena korist za privatnike


vesti po rubrikama

^feljton

Bez para kupili državnu imovinu
 


     


FastCounter by LinkExchange