GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 11. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Džordž Lihnos, direktor EFG Jurobanke

MMF nije kaznio Srbiju

BEOGRAD - Generalni direktor EFG Jurobanke Džordž Lihnos pojasnio je najnovije monetarne mere Narodne banke Srbije na osnovu zahteva MMF-a. "Naglašavam da nije reč o kaznenim merama međunarodnih monetarnih autoriteta niti centralnih monetarnih vlasti, već samo o pojačanoj kontroli ovdašnjeg finansijskog tržišta. Srbija je samo jedna u nizu zemalja u regionu kojoj je stigla preporuka da se smanji javna potrošnja, upravo kroz smanjenje broja izdatih kredita za fizička lica", kaže Lihnos.

To ne znači, dodaje on, da će građani ubuduće biti uskraćeni za potrošačke i gotovinske kredite. Data je preporuka poslovnim bankama da više pažnje posvete kreditiranju privrede, pre svega kreditiranju malih i srednjih preduzeća. Zato je potrebno gledati i pozitivno na poslednje odluke, posebno u svetlu dugoročne dobiti za privredu, a samim tim i za građane, dodaje Lihnos.

- Naglašavam da proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji na duge staze znači pad, a ne porast kamatnih stopa. EFG Jurobanka ostaje na svojoj poziciji da poštuje sve odluke NBS. Naravno, kao i druge banke koje brinu o potrebama klijenata, i EFG Jurobanka će učiniti sve da klijenti što manje osete ovo zaoštravanje monetarne politike, odobravanjem keš kredita na čak 72 meseca, što takođe može da snizi mesečnu ratu, pored kamatne stope - naglašava Lihnos.

I. K.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Firme izgubile 52 milijarde
Otkazi pa veće plate
MMF nije kaznio Srbiju
Delta (ni)je kupila akcije Meraktora