GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 11. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predstavljena lista "Top 300" najvećih i najuspešnijih preduzeća

Firme izgubile 52 milijarde

Državna i društvena preduzeća u 2004. izgubila 90 milijardi dinara. Privatna privreda ostvarila neto dobitak od 38 milijardi dinara

BEOGRAD - Magazin Ekonomist juče je predstavio izdanje "Top 300", najvećih i najuspešnijih preduzeća u Srbiji 2004. godine. Naftna industrija Srbije imala je najveći poslovni prihod prošle godine, i to 193,2 milijarde dinara, dok je najveću bruto dobit ostvario Telekom Srbija od 8,3 milijarde dinara. Najveću profitnu stopu imala je firma u mešovitom vlasništvu "Sever" iz Subotice od čak 397,52 odsto, dok je najveći kapital imala Železnica Srbije u vrednosti od 197 milijardi dinara. Međutim, ovo preduzeće nema ostvareni profit.

Delta počinje da gradi

Dejan Racić iz Delta holdinga najavio je da će ova kompanija ući na tržište nekretnina. Delta planira izgradnju tržnih i poslovnih centara u Beogradu, Nišu, Novom sadu, ali i u regionu, Makedoniji, BiH i Albaniji. Tržni centar u bloku 67 imaće 80.000 kvadratnih metara i koštaće oko 65 miliona evra.

Privreda, privatna i društvena, u prošloj godini je imala neto gubitak od čak 52 milijarde dinara, što je ipak za tri milijarde manje nego prethodne godine. O efikasnosti državnih i privatnih preduzeća najbolje govori podatak da je privatna privreda imala neto dobitak od 38 milijardi dinara, dok su društvena i državna preduzeća izgubila 90 milijardi dinara. Privatnici su u ostvarenoj dobiti učestvovali sa 59 odsto, ali sa samo 18,2 odsto učešća u ukupnom kapitalu. Najveće privatno preduzeće po veličini kapitala u 2004. godini bila je "Delta holding", i to sa 14,9 milijardi dinara, a najveću dobit imala je kompanija "Invej" sa profitom od 1,6 milijardi dinara.

- Na listama najuspešnijih i najvećih ne nalaze se, nažalost, ista preduzeća. Bilo bi dobro da se firme kotiraju na berzi, gde bi mogla da se utvrdi tržišna vrednost. Neke od 25 najvećih kompanija mogle bi da izađu i na strane berze. Dobro je i što preduzeća imaju novi odnos prema objavljivanju svojih poslovnih rezultata. To je osnov za izlazak na berzu, ali i za dobru saradnju sa bankama koje traže uvid u bilanse stanja i uspeha tri godine unazad. U 2005. godini i vlasnička struktura se značajno promenila i mnogo je više privatnih preduzeća - rekao je Miroljub Labus, potpredsednik vlade.

M. Obradović


vesti po rubrikama

^ekonomija

Firme izgubile 52 milijarde
Otkazi pa veće plate
MMF nije kaznio Srbiju
Delta (ni)je kupila akcije Meraktora