GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 11. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Policija neće biti obavezna da informiše javnost o događajima i pojavama iz svog delokruga

Opasno da narod zna šta policija radi

BEOGRAD - Policija neće biti obavezna da informiše javnost o događajima i pojavama iz svog delokruga, a koje su od interesa za javnost, niti o merama koje preduzima. Takva obaveza policije je, inače, bila predviđena novim zakonom o policiji, ali je ministar Dragan Jočić juče u parlamentu prihvatio amandman poslanika SRS-a Vjerice Radete o brisanju tog člana. Ona je navela kako je nedopustivo da policije o svojim poslovima obaveštava javnost i da, na zahtev pojedinaca, saopštava određene podatke, te da tako nešto "nije dobro i ne sme da se desi".

- Ne mogu se te informacije olako saopštavati bilo kome, pa ni javnosti. Pogotovo kada imamo u vidu Zakonik o krivičnom postupku, u kome jasno piše o pravima i obavezama policiji - bilo je njeno objašnjenje. Ona je rekla niz optužbi na račun MUP-a i prethodne vlasti, počev od "zloglasne" akcije "Sablja" i "nesrećnog Milana Sarajlića" koji je "uništen, ni kriv ni dužan", pa sve do saopštenja o haškoj optužnici protiv Vojislava Šešelja.

Radeta je za svoj stav lako ubedila svoje stranačke kolege, koji su raspravu o zakonu iskoristili da ocrne prethodnu vlast, ali i da pohvale sadašnju, pa i ministra policije, koji nije mogao da ostane ravnodušan.

- Potpuno se slažem s Vjericom Radetom da prenagljeno informisanje, koje predstavlja određenu kakofoniju informacija, može da bude štetno. Pogotovo MUP-u i pravosuđu zato što može da bude diskreditacija ljudi bez osnova - rekao je ministar, objavljujući kako se i sam suočio s tim kada je stupio na dužnost.

- Jednostavno, u poplavi demokratije i želje da svako bude mali telal u svom sekretarijatu ili OUP-u, došlo je do oprečnih izjava, koje izlaze iz nadležnosti određenog starešine, tako da je teško bilo sve to sakupiti - objasnio je svoj slučaj, dodajući kako je Vjerica Radeta "suštinski dobro razmotrila ovu materiju"

Predsednik Odbora za bezbednost Milorad Mirčić na sve ovo dodao je kako je dobro što je ministar prihvatio amandman i došao do prave procene (u vezi opasnosti od obaveze policije da daje saopštenja).
- Šta ako dođe novinar i kaže da mu se daju informacije jer tako piše u zakonu, pa mu ministar ili nadležni starešina da sve što traži, operativne dosijee teške pet-deset kilograma. Pa on onda bira šta mu treba i cela stvar propadne. Sećate se slučaja Vrhovnog suda - procurilo je da se operativno obrađuje jedan sudija, taj rekao svom srodniku, on svom prijatelju, i pukla cela stvar. A operativna obrada se nije odnosila samo na njega, već na još neke ljude. A to znaju i ministar i Ministarstvo.
Rasprava o amandmanima se nastavlja.

M. D.


vesti po rubrikama

^društvo

Skretnice skrenule sa tendera
Nestalo 40 miliona evra
Opasno da narod zna šta policija radi
Vuksanović: Pitanje manjina nije osetljivo u obrazovanju
Pritvor zbog lažnog tetaglobulina