GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 11. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U izveštaju Evropske komisije za SCG pominju se afere s korupcijom

Nestalo 40 miliona evra

- U izveštaju objavljenom pre nekoliko dana još jednom je potvrđeno da u Srbiji, kao poslednjoj državi u regionu, ništa nije urađeno da bi se zaštitila imovinska prava
- U Mreži za restituciju napominju da organizovane kriminalne grupe, iza kojih su povlašćeni pojedinci, postaju sve jači sa "svakom uspešnom privatizacijom"

BEOGRAD - Gde je nestalo nekoliko desetina miliona evra iz Fonda za restituciju koji je osnovala Vlada Srbije još 2001. godine?! Ovaj fond nije osnovan nedavno niti ga je izmislila sadašnja vlada, kojoj će biti teško da odgovori gde je novac jer se u Agenciji za privatizaciju hvale da je od privatizacije društvenih preduzeća u Srbiji ubrano milijardu i po evra.

Ali u izveštaju Evropske komisije za Srbiju i Crnu Goru navodi se da u restitucionom fondu namenjenom obeštećenju starih vlasnika ima 42 miliona evra. U Mreži za restituciju u Srbiji podsećaju da je Zakonom o privatizaciji predviđeno da se pet odsto sredstava dobijenih privatizacijom daje u Fond za restituciju.

Bogdan Veljković, predsednik Udruženja za vraćanje oduzete imovine "Beograd" izveo je sledeću računicu.
- Ako je tih pet odsto 42 miliona evra, onda je privatizacijom u Srbiji od juna 2001. godine do danas ostvareno na ime prodaje preduzeća samo 840 miliona evra! Pošto sumnjamo da i tih pet odsto uopšte postoji, zatražićemo od Vlade Srbije zvaničnu informaciju o sudbini tog novca - napomenuo je Veljković.

Ukoliko se uzme u obzir ova računica, nije teško doći do pitanje da li je država zaista prodala toliko preduzeća i za taj novac, kako sama predstavlja, ili je ostvarila dvostruko manji saldo koji nije milijardu i po nego 840 miliona evra. Još zanimljiviji je odgovor na pitanje gde je nestalo još četrdeset miliona evra, ukoliko se utvrdi da je zaista privatizacijom prikupljeno 1,5 milijardi evra.

Mile Antić, koordinator Mreže za restituciju, istakao je da je podpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus pominjao ne 42 nego 50 miliona evra, i da to nije jedina kontradiktorna izjava do sada jer ih je u poslednje vreme bilo nekoliko.
- I u samoj Agenciji za privatizaciju istakli su da su od privatizacije sakupili 1,5 milijardi evra. Najnoviji izveštaj Evropske komisije za SCG, objavljen 9. novembra, još jednom je potvrdio da u Srbiji, kao poslednjoj državi u regionu, ništa nije urađeno u zaštiti imovinskih prava i da se neizbežan proces restitucije stalno odlaže - rekao je Antić.

U izveštaju Evropske komisije pominje se i nekoliko afera sa korupcijom, u koje su umešani najviši zvaničnici i konstatuje se da Vlada Srbije nije ništa preduzela da se ti slučajevi dalje procesuiraju ili reše. U Mreži napominju da organizovane kriminalne grupe, iza kojih su povlašćeni pojedinci nasleđeni iz totalitarnog komunističkog doba, postaju svakim danom sa "svakom uspešnom privatizacijom" sve jači, a da je Srbija, zbog sistemske korupcije i nepostojanja pravne sigurnosti, još daleko od ulaska u evropske integracije.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

Skretnice skrenule sa tendera
Nestalo 40 miliona evra
Opasno da narod zna šta policija radi
Vuksanović: Pitanje manjina nije osetljivo u obrazovanju
Pritvor zbog lažnog tetaglobulina