GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 11. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U JP "Železnice" potpisali ugovor o nabavci skretnica, vredan šest miliona evra

Skretnice skrenule sa tendera

Prodavac je firma "Fosloh" koja je prošle godine platila put u Berlin rukovodstvu "Železnica". Zastupnik "Fosloha" je Milorad Čelebić, čije su firme prodale i isporučile slovenačke lokomotive

BEOGRAD - Strana firma "Fosloh" ponovo se našla u sumnjivim poslovima sa JP "Železnica Srbije". Reč je o poslu sa skretnicama, vrednom šest miliona evra, koji je, takođe, prošao bez tendera, saznaje Glas.

Naime, ova firma, čiji je zastupnik za oblast skretnica u Srbiji kontroverzni Milorad Čelebić, na prošlogodišnjem Sajmu železnice u Berlinu platila je put rukovodstvu "Železnica". Nakon toga su Čelebićeve nepoznate firme, Co Rail LLP iz Londona i "Sib-eks", od kojih se jedna bavi buticima i nalazi na lažnim adresama, prodale i isporučile lokomotive u vrednosti od oko tri i po miliona evra. Reč je o šest krševa proizvedenih pre 33 godine.

- Da bi rukovodstvo "Železnica" još jednom odalo priznanje Čelebiću i "Foslohu", odlučili su se da 30. juna ove godine kupe skretnice i to direktnom pogodbom bez tendera. Ono što je još bitnije jeste da su "Železnice" te skretnice planirali da plate šest milion evra, odnosno 25 odsto skuplje od regularnih cena na tržištu. Posle insistiranja komisije našeg preduzeća da se cene smanje, krajnji dogovor je bio da sve ostane isto, ali da za dodatnih 600.000 evra isporuči više robe - rekao je za Glas izvor iz vrha srpske železnice.

Prema njegovim rečima, kupovina je trebalo da se finansira iz sredstava železnice, ali i od kredita Sosijete ženeral banke.
- Izgleda da je ceo posao stao zato što je banka odbila da da garancije "Železnicama Srbije", ali i zato što se diglo dosta prašine zbog nezakonita nabavke vozova i lokomotiva - smatra naš sagovornik.

Glasu je u Upravi za javne nabavke rečeno da im niko iz železnice nije zatražio saglasnost niti mišljenje, ali i to da i ova kupovina podleže Zakonu o javnim nabavkama.
U "Železnicama Srbije" niko nije bio raspoložen da se javi novinaru Glasa, a na pitanja koja smo poslali faksom odgovore nismo dobili do zaključenja broja. Jedino što smo saznali iz ovog preduzeća jeste da su direktor JP "Železnice Srbije" Milanko Šarančić i predstavnici "Fosloha" Mark Antonio de Ditrih i Klod Švarc potpisali 30. juna ove godine ugovor o prodaji skretnica, vredan šest miliona evra i to bez taksi i carinski dažbina.

"Deo ovog posla biće finansiran sredstvima "Železnica Srbije", a drugi od kredita Sosijete ženeral banke. Broj od 125 skretnica svih tipova zadovoljiće potrebe železnice zajedno sa opremom za odlično upravljanje saobraćajem u bilo kojim vremenskim uslovima. Sa nabavkom i ugradnjom skretnica bezbednost i pouzdanost železničkog saobraćaja na koridoru 10, beogradskom čvoru, kao i na pruzi Beograd - Bar biće znatno poboljšana", piše na sajtu "Železnica". Kako je pisalo, "realizacija ovog posla kreće odmah, a isporuka za šest meseci. Deo posla biće završen u Nišu, a drugi deo u Francuskoj".

M. Lađević


vesti po rubrikama

^društvo

Skretnice skrenule sa tendera
Nestalo 40 miliona evra
Opasno da narod zna šta policija radi
Vuksanović: Pitanje manjina nije osetljivo u obrazovanju
Pritvor zbog lažnog tetaglobulina