GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 11. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Obaveštajci bosanske OBA ušli u trag arapskim tajnim agentima

Špijuniraju glumeći lekare

Među osumnjičenima su i dva doktora, navodno, na specijalizaciji u sarajevskom Kliničkom centru

SARAJEVO - Intenzivnim praćenjem i prisluškivanjem na području BiH uočeno je prisustvo agenata obaveštajnih službi iz Saudijske Arabije, Jordana, Sirije, Irana, Katara i Kuvajta koji - s mogućim ekstremističkim i terorističkim namerama - rade na radikalizaciji prostora BiH, objavio je zagrebački Večernji list u jučerašnjem broju, u izdanju za BiH.

U Sidneju uhapšen Bošnjak iz Gradačca

Među 17 osoba osumnjičenih za terorizam, uhapšenih u Sidneju i Melburnu, nalazi se i državljanin BiH Mirsad Mulahalilović (29), rođen u Gradačcu, potvrdio je banjalučkim Nezavisnim novinama njegov otac Munir Mulahalilović, javlja Beta. Mirsad se dovodi u vezu s organizacijom Al furkan, a australijski mediji su pisali da su osumnjičeni "nadgledali" zgradu opere u Sidneju, most u luci, železničke stanice i berzu u Melburnu. Mulahalilović je, tvrdi njegova rodbina, uhapšen u jednoj džamiji u Sidneju. "Dok su bili u Bosni, nisu klanjali i učili, ali su mi rekli da su se opredelili za verski život. Sin je ostavio alkohol zbog vere", rekla je Mirsadova baba Hata Mulahalilović (83), koja živi u Gradačcu. MIP BiH nema podatke da je među uhapšenima u Sidneju i državljanin BiH.

Pozivajući se na interni izveštaj Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH, list, u podugačkoj analizi OBA, koja je, navodno, napravljena po preporuci administracije SAD, a koja se bavi aktivnostima arapskih obaveštajaca na području BiH, spominju se konkretna imena špijuna, tajnih službi za koje rade i objekata u gradovima BiH u kojima imaju tehničku i logističku podršku.

Agenti OBA su navodno, uz praćenje i prisluškivanje, napravili i fotografije osumnjičenih arapskih špijuna. Pod posebnim nadzorom obaveštajaca OBA našla su se dvojica Iranaca - šejh Džafera, koji vodi Persijski koledž u sarajevskoj opštini Ilijaš, i šejh Eida, za kog se pretpostavlja da je glavni koordinator širenja šiitizma u BiH. Na širenju terorističke organizacije Hezbolah radi jedan broj libanskih državljana. Prema pisanju Večernjeg lista, kao potencijalni osumnjičeni označeni su dr Lealu Zikha i Al Nurina, koji se, navodno, trenutno nalaze na specijalizaciji u sarajevskom Kliničkom centru. Prisutnost špijuna iz Saudijske Arabije veže se uz rad njihovih mnogobrojnih dobrotvornih organizacija.

"Saudijsko ministarstvo za islamske poslove dobilo je milijardu dolara da izveze vehabizam u muslimanski svet... ", navodi se u izveštaju OBA. Večernji list piše da su kao mesta njihove tehničke i logističke podrške označeni Kulturni centar "Kralj Fahd" i Ambasada Saudijske Arabije u Sarajevu, a nad njihovim rukovodiocima sprovode se mere intenzivnog praćenja i prisluškivanja. Zagrebački dnevnik piše i da im je u OBA potvrđeno da je izveštaj napravljen na osnovu prikupljenih operativnih saznanja. List navodi da, iako je obaveštajna analiza OBA o prisustvu arapskih obaveštajaca na području BiH rađena u strogoj tajnosti, njeni su delovi, pod još neutvrđenim okolnostima, objavljeni u islamskom omladinskom časopisu SAFF, koji izlazi u Sarajevu.

Srna


vesti po rubrikama

^balkan

Špijuniraju glumeći lekare
Amerikanci tajno prave novi ustav BiH