GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Svetski fiziolozi na VMA

BEOGRAD - Ove godine Društvo fiziologa naše zemlje primljeno je u Evropsko i Svetsko društvo fiziologa u San Dijegu. Posle sedamnaest godina, Srbija i Crna Gora ponovo je domaćin jednog velikog skupa iz ove oblasti. Međunarodni četvorodnevni kongres fiziologa počeo je juče na Vojnomedicinskoj akademiji.

- Skup ima sedam međunarodnih simpozijuma. Jedan od simpozijuma, "Emocije i motivacije", organizovao je ruski akademik Konstantin Viktorovič Sudakov, koji je i kandidat za Nobelovu nagradu. Održaće se i simpozijumi o spavanju i epilepsiji, o novim aspektima u neuroendokrinologiji, kao i simpozijum posvećen kardiovaskularnim istraživanjima. To što će biti rečeno na ovim skupovima biće baza za farmaceutsku industriju - da proizvodi nove lekove, za bolje i efikasnije lečenje. Posle kongresa biće izdat zbornik od 216 stručnih radova. Vreme i mesto organizovanja kongresa oglašavani su na američkim, ruskim i evropskim sajtovima - kaže dr Dragan Đurić, predsednik ovog kongresa.

Na kongresu je Konstantin Viktorovič Sudakov, neurofiziolog, izabran za akademika po pozivu Srpske akademije nauka i umetnosti, a isti stručnjak iz Rusije dobio je povelju počasnog člana Srpskog lekarskog društva. Zlatna medalja u znak zahvalnosti za pomoć da se Društvo fiziologa Srbije i Crne Gore učlani u Evropsko i Svetsko društvo fiziologa dodeljena je Kristoferu Freju.

Pukovnik Miodrag Jevtić, načelnik VMA, podsetio je okupljene na dugu tradiciju ove ustanove koja se, osim lečenja pacijenata, bavi i naučnim istraživanjem i obrazovanjem, pa zato nije slučajno što je Vojnomedicinska akademija domaćin ovako velikog međunarodnog skupa.

S. T.


vesti po rubrikama

^tema

Kamuflaža za ljude na ivici zakona
Ojdanić dao paraf za "Cvećaru 2"
Svetski fiziolozi na VMA
 
 


     


FastCounter by LinkExchange