GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


SCG još nestabilna

BRISEL - Evropska komisija ocenila je u najnovijem izveštaju o stepenu pripremljenosti SCG za približavanje EU da je politička situacija u našoj zemlji i dalje nestabilna.

"Politička situacija u SCG i dalje je, kao i stanje demokratije i vladavine prava, nestabilna, uprkos tome što je obnovljen legitimitet parlamenta državne zajednice i povećana efikasnost Skupštine Srbije", ocenila je Evropska komisija u izveštaju, u koji je Bi-Bi-Si imala uvid.

U dokumentu je ocenjeno i da demokratske institucije u SCG "i dalje pate od strukturnih slabosti" i da odnosi država članica zbog toga "moraju da budu rešavani u konstruktivnom duhu, uz puno poštovanje Ustavne povelje državne zajednice", preneo je Tanjug. Komisija je istakla da se to posebno odnosi na mogući referendum o osamostaljivanju bilo koje republike i da zato takav plebiscit mora da bude u skladu sa međunarodnim standardima, tj. preporukom Venecijanske komisije, prenela je britanska mreža. Bi-Bi-Si je istakao da se u izveštaju spominje i Kosovo i Metohija, što je, kako je navedeno, neobično za tu vrstu dokumenta. Komisija je, naime, ocenila da je Beograd poboljšao pregovore sa Prištinom o tehničkim pitanjima, ali mu se istovremeno zamera da nije aktivno podsticao kosovske Srbe da se uključe u rad privremenih institucija u pokrajini.

Evropska komisija je istovremeno ocenila da bi konstruktivni angažman Beograda po pitanju Kosova pozitivno doprineo njegovoj evropskoj perspektivi, dok bi ometanje moglo da se pretvori u prepreku na tom putu.


vesti po rubrikama

^politika

RS izlazi iz BiH
Čedu finansiraju mali igrači
Podgorica ustuknula pred EU
O Kosovu samo šefovi poslaničkih grupa
Armija za nezavisno Kosovo preti Zapadu
Novi prelazi ka Makedoniji
Šefer: Niko nema prednost
SCG još nestabilna
 


     


FastCounter by LinkExchange