GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Podgorica ustuknula pred EU

BEOGRAD - Evropska unija neće prihvatiti ishod "jednostranog" referenduma u Crnoj Gori, a kao legalan smatraće samo rezultat širokog konsenzusa o pravilima tog procesa, navodi se u demaršu EU koji je juče dostavljen crnogorskoj vladi. Unija je zatražila da Podgorica, prenosi Beta, ne priprema referendum dok relevantne međunarodne institucije, a pre svih Venecijanska komisija, ne procene usklađenost zakonodavstva Crne Gore s međunarodnim standardima. Ispunjenje zahteva uticaće na proces zaključivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa SCG. Iako su iz Podgorice stizale samouverene izjave o tome kako Crna Gora ne sluša nikoga, ipak će morati malo da uspore.

- Zbog zahteva EU, formalno-pravno za sada ništa nećemo raditi kada govorimo o referendumu. Sačekaćemo stav Venecijanske komisije, koji treba da dobijemo u decembru - rekao je za Glas visoki funkcioner DPS-a Miodrag Vuković i dodao da pripreme za izjašnjavanje nisu stale, jer "niko ne može obustaviti politički rad s narodom o tome da je nezavisnost najbolje rešenje za Crnu Goru".

Da je reč o evropskom pokušaju izbegavanja referenduma, tvrdi portparol Pokreta za nezavisnu Crnu Goru Nebojša Nikčević i napominje da EU traži mnogo više od međunarodnih standarda.
- Niko u Crnoj Gori neće pristati na ucenjivačke uslove, koje još niko u svetu nije propisao - kaže Nikčević.
EU se nada da će crnogorska vlada u potpunosti sarađivati s međunarodnom zajednicom, održati dijalog sa opozicijom i Beogradom, ali i pokazati zainteresovanost "za pitanja značajna za stabilnost regiona".

Mada ovo poslednje i Crna Gora između redova shvata kao zahtev za interesovanje o Kosovu, Vuković tvrdi da oni ostaju po strani.
- Nas to ne interesuje i neka Vlada Srbije, koja je to i zamutila, sada odmuti - kaže on.
Ove stavove trojka EU prenela je juče Podgorici, a isto će predočiti zvaničnicima SCG i Srbije.

J. J.


vesti po rubrikama

^politika

RS izlazi iz BiH
Čedu finansiraju mali igrači
Podgorica ustuknula pred EU
O Kosovu samo šefovi poslaničkih grupa
Armija za nezavisno Kosovo preti Zapadu
Novi prelazi ka Makedoniji
Šefer: Niko nema prednost
SCG još nestabilna
 


     


FastCounter by LinkExchange