GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Tajni pregovori Beograda i Banjaluke - u slučaju da Kosovo dobije nezavisnost

RS izlazi iz BiH

Vakuum u smeni visokog predstavnika za BiH vlasti u Beogradu i Banjaluci mogle bi da iskoriste da pokrenu promenu statusa RS. Zalažemo se za poštovanje Dejtonskog sporazuma i Rezolucije 1244 - odgovaraju iz Koštuničinog kabineta

BEOGRAD - Učestali susreti premijera Srbije Vojislava Koštunice i predsednika Republike Srpske Dragana Čavića nisu slučajni. Izvor Glasa iz vrha vlasti RS tvrdi da za to postoje dva veoma važna razloga, prvi je inicijativa da, ukoliko Kosovo dobije nezavisnost, RS izađe iz Federacije BiH, a drugi je da zajednički detaljno razrade strategiju hapšenja Ratka Mladića.

Isti izvor navodi da se eventualna opcija pripajanja Republike Srpske Srbiji, zašta se zalagao i pokojni premijer Srbije Zoran Đinđić, za sada drži u tajnosti, napominjući i da bi toga moralo da dođe do revizije Dejtonskog sporazuma.

Poseta odložena zbog magle

Delegacija Vlade Republike Srbije na čelu sa premijerom Vojislavom Koštunicom trebalo je juče da otputuje u Republiku Srpsku, ali je poseta odložena zbog magle na banjalučkom aerodromu.
Šef kancelarije Vlade Republike Srbije za medije Srđan Đurić demantuje tvrdnje pojedinih bosanskih medija da je razlog nedolaska srpske delegacije što poseta nije bila najavljena u Ministarstvu inostranih poslova BiH i da je iz Koštuničinog kabineta stigao samo zahtev za prelet aviona.
- To nije istina. Štaviše, premijer Koštunica je, pored predsednika RS Dragana Čavića, predsednika Narodne Skupštine Dušana Stojičića, premijera Pere Bukejlovića, trebalo da se sretne i sa ministrom inostranih poslova BiH Mladenom Ivanićem. Naša delegacija neće danas otići zbog sastanka Vlade Srbije, ali je sigurno da će do posete doći vrlo brzo - kaže Đurić.

- Visokom predstavniku za BiH Pediju Ešdaunu, koga će naslediti Nemac Kristijan Švorc Šiling, ostalo je još oko mesec dana mandata. Upravo taj vakuum vlasti u Beogradu i Banjaluci mogli bi da iskoriste pokretajući promenu statusa RS. S druge strane, Radovan Karadžić je u drugom planu. Sve govori da je on zaista pod kontrolom pojedinih stranih obaveštajnih službi. Prioritet je sada general Ratko Mladić. Naši podaci govore da su u Srbiji u toku poslednje pripreme za hapšenje bivšeg komandanta Vojske RS i da bi ta akcija mogla da usledi vrlo brzo, naveo je naš sagovornik. Ističe i da vojska neće direktno učestvovati u toj akciji, ali će sigurno pružati logističku podršku.

Akciju će voditi srpska policija, pre svega BIA, uz asistenciju kolega iz RS jer je Mladić državljanin BiH. Po podacima do kojih su došle vlasti u Beogradu i Banjaluci, on je lociran blizu granice Srbije i Makedonije. Prvobitne informacije su govorile da se Mladić krije u manastiru Prohor Pčinjski. Iako je SPC odbacila optužbe da krije haške optuženike, policija i dalje ovaj manastir označava kao jedno od mogućih Mladićevih utočišta. Zbog toga su, skoro svi crkveni objekti u Srbiji "pokriveni", među kojima i manastir Mileševo.

S druge strane, šef kancelarije Vlade Srbije za medije Srđan Đurić, ne želeći da komentariše eventualne najave, da bi ukoliko Kosovo postane nezavisno, vlasti u Beogradu i Banjaluci tražile izdvajanje RS iz federacije, za Glas kaže:

- Vlada Srbije i RS se zalažu za potpuno poštovanje međunarodnih sporazuma i normi međunarodnog prava, pre svega Dejtonskog sporazuma i Rezolucije 1244 koji garantuju suverenitet i teritorijalni integritet SCG i BiH sa entitetom RS koji je u okviru međunarodno priznate BiH - tvrdi Đurić.

S. Vojinović


vesti po rubrikama

^politika

RS izlazi iz BiH
Čedu finansiraju mali igrači
Podgorica ustuknula pred EU
O Kosovu samo šefovi poslaničkih grupa
Armija za nezavisno Kosovo preti Zapadu
Novi prelazi ka Makedoniji
Šefer: Niko nema prednost
SCG još nestabilna
 


     


FastCounter by LinkExchange