GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Crtani junaci

 

Misterije

Živimo u svetu u kome, na prvi pogled, nema mnogo nepoznanica. Svi znamo zašto spavamo, kašljemo ili kijamo, kako rade kompjuteri i automobili, kako lete avioni... Ipak, mnogo toga nauka ne ume da objasni. Različite misterije prate nas na svakom koraku, pa se o njima često priča. Tu su čudovište iz Loh Nesa, Bermudski trougao, iščezli kontinenti Mu i Atlantida, Snežni čovek, duhovi, vampiri, vukodlaci... A pojave posetilaca iz dalekog svemira beleže se sve češće i širom sveta.

Pa ipak, jedan junak pokušava da otkrije sve te tajne koje golicaju ljudsku maštu. Taj junak je Marti Misterija, detektiv nepoznatog, zaljubljenik u naizgled nerešive enigme, arheolog i antropolog, tvorac popularne televizijske emisije "Misterijine misterije" i pisac mnogobrojnih rado čitanih knjiga. Visok i plavokos, atletske građe, on ne preza od nepoznatog, ali njegovo glavno oruđe je um. On je obrazovan i ume brzo i pravilno da misli. U mladosti Marti je proveo dosta vremena na Tibetu, gde je, pod pokroviteljstvom Kuta Humija, stekao treće oko i mnoge druge paranormalne sposobnosti.

Ali i oružje staro 15.000 godina koje izbacuje paralizujuće zrake, ali koje je u tuđim rukama samo beskorisna kutija. Međutim, Marti na Tibetu nije bio sam. Sa njim se školovao i Sergej Orlov, tada njegov najbolji prijatelj, kasnije najveći neprijatelj. Njih dvojica su do jednog trenutka delila istu sudbinu, ali onda je Orlov stradao, lice mu je unakaženo i ostao je bez ruke na koju je prikačio oružje slično Martijevom. To ga je promenilo i, kao što im je Kut Hami predvideo, njih dvojica su krenuli različitim putevima.

U Martijevom životu postoji i dvoje izuzetno mu bitnih ljudi. To su njegova dugogodišnja verenica Dajana Lombardi (postoji trač da su se u novim brojevima, koji se još nisu pojavili kod nas, njih dvoje i venčali) i verni asistent Java, neandertalac koji je nekim čudom doživeo moderno doba i istrebljenje svoje rase. Marti ga je pronašao tokom jedne misije u Himalajima, među ruševinama Grada prozirnih senki i od tada je on uvek sa njim.

Java, visok, snažan i nabijen i naizgled primitivan, ne ume da se izražava rečima, ali oni koji ga poznaju i vole već mogu da razumeju njegovo zavijanje i mrmljanje. Osim toga, njegovi instinkti su mnogo razvijeniji nego u modernog čoveka, tako da on može da namiriše i čuje mnogo toga što svima drugima izmiče.

Osim prijatelja, Marti ima i neprijatelje. Među njima su veliki borci protiv istine - ljudi u crnom. To je zloglasna tajna organizacija koja pokušava da očuva zvaničnu istoriju i prikrije sve tajne, bez obzira na ljudske žrtve. Naravno, negativaca nikada ne manjka, pa se sa stotinama njih naš junak susreće prilikom svojih avantura.

A. I.


vesti po rubrikama

^glasić

Crtani junaci: Misterije
Brži od bržeg!
Šta je to... ptičji grip
Zanimljivosti
Dečje vesti: Kamion za toalete
 


     


FastCounter by LinkExchange