GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka Srbije

Nisu dobre mere NBS

BEOGRAD - Sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić ocenio je da restriktivne monetarne mere centralne banke, čija primena počinje danas, nisu dobre i da njihovo uvođenje govori o lošoj situaciji u državi. "Doći će do restrikcije kredita, zaoštravanja uslova pod kojima se odobravaju i do obuzdavanja tražnje, ali dugoročno posmatrano nijedna zemlja nije izašla iz krize ograničavanjem, već razvojnim konceptom", rekao je on. Dugalić je istakao da je Kreditni biro značajno doprineo finansijskoj disciplini i dodao da će na zaduženost u Srbiji od samo 130 evra po stanovniku, mere NBS predstavljati "hladan tuš" za sve.

Predsednik UO Sosijete ženeral banke u Srbiji Goran Pitić izjavio je da će tek za dve do četiri sedmice biti poznato koliko će na kamate uticati mere NBS o povećanju obavezne rezerve za devizne depozite na 35 odsto. "Restriktivne mere NBS u borbi protiv inflacije delom će smanjiti 'potrošački bum', ali će biti iscrpljene u kratkom roku, a povećanje kamata će dodatno optereti privredu i povećati inflatorne pritiske zbog rasta troškova u privredi", naveo je on.

Pitić je istakao da će Sosijete ženeral pratiti konkurenciju i prilagoditi se merama, ali da će za pouzdane i kvalitetne klijente pokušati da zadrži najkonkurentnije uslove kreditiranja. Zamenik predsednika UO Rajfajzen banke Beograd u Srbiji Budimir Kostić izjavio je da ta banka neće podizati kamatne stope.

NBS od danas primenjuje odluku o podizanju obavezne rezerve na devizne depozite banaka sa 29 na 35 odsto i povećanju kamatne stope na depozitne olakšice, koje nisu uključene u obaveznu rezervu, sa 2,97 odsto na šest odsto godišnje. Stopa na obavezne rezerve banaka koja se primenjuje na dinarsku osnovicu smanjena je sa 20 na 18 odsto, zbog kako se navodi, dodatnog afirmisanja domaće valute i oslobađanja dinarskih likvidnih sredstava.

NBS tim merama nastoji da monetarna politika pojačanom restriktivnošću doprinese usporavanju rasta potrošnje, a time i smanjivanju inflacije. Centralna banka je ocenila da je neophodno da i svi ostali kreatori ekonomske politike ispune obaveze, kako bi se zaustavila inflacija i uspešno okončao aranžman sa MMF-om.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Veće penzije i plate u Vojsci
Karteli diktiraju cene
Fabrikanti Zlatiborskog okruga kivni na vladu
Nisu dobre mere NBS
Delta holding kupuje "Merkator"