GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Fabrikanti Zlatiborskog okruga kivni na vladu

Privredi nikad gore

PRIBOJ - Preduzećima sa područja Zlatiborskog okruga nikad nije bilo teže, zaključeno je na sednici Upravnog odbora Regionalne privredne komore u Priboju. Čelni ljudi najvećih fabrika listom su zatražili da sa smanje poreske dažbine i poboljšaju uslovi za proizvodnju, ali i da se sretnu sa predstavnicima vlade i kažu šta ih sve tišti. Za razliku od vlade Zorana Đinđića, čiji su ministri i po nekoliko puta obilazili preduzeća u Zlatiborskom okrugu, sadašnji ministri, kako su konstatovali privrednici, izgleda da nemaju hrabrosti da dođu među radnike.

- Država je jedini poverilac koji naplaćuje sva potraživanja i to sa kamatom od 23 odsto. Ona je neumoljiva u naplati PDV-a i ostalih poreza, pa ispada da je suština rada preduzeća budžet, a ne proizvodnja. Preduzeća rade od datuma do datuma, sve je skoncentrisano na to da se izmire obaveze i zarade, a investicije su u drugom planu - kaže Dragan Subotić, direktor Valjaonice bakra u Sevojnu i dodaje da preduzeća preživljavaju, zahvaljujući privatizaciji i ino-kapitalu, ali je pitanje dana kad će početi da gube dah.
Đorđe Pjević iz "Impol-Sevala" smatra da treba promeniti obračunski sistem jer je stranim partnerima nemoguće objasniti negativne kursne razlike. Nikola Šojić, direktor Livnice iz Požege, ističe da druge države stimulišu izvoz, imaju povoljnije kamatne stope na kredite i manja su im poreska zahvatanja.

- Džabe se Ministarstvo trgovine zalaže za kupovinu domaćih proizvoda, kad nema dovoljne koordinacije između proizvođača i kupaca. Godišnje se u Srbiju uveze 1.000 kamiona, a FAP ne može da proda 200 vozila. Više od polovine potrebnih autobusa stiglo je iz Turske, Belorusije, Rusije, a nisu kvalitetniji od onih koje proizvode FAP, "Ikarbus", "Neobus". NIS je na tenderu dao uslov da vozila imaju disk-kočnice, samo da bi FAP bio unapred eliminisan, a taj detalj nije neophodan, kaže mr Mirko Stojović, prvi čovek FAP-a.

Z. Prijović


vesti po rubrikama

^ekonomija

Veće penzije i plate u Vojsci
Karteli diktiraju cene
Fabrikanti Zlatiborskog okruga kivni na vladu
Nisu dobre mere NBS
Delta holding kupuje "Merkator"