GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Srpskoj industriji vladaju monopoli pa cene proizvoda nekontrolisano rastu

Karteli diktiraju cene

Nismo povećavali cenu mleka sve do oktobra, iako su za to vreme poskupeli struja, ambalaža, a "skočio" je i evro - kaže direktor Salforda

BEOGRAD - Privredni sistem u Srbiji nema kočnice za monopolske cene i zato one značajno utiču na rast inflacije, upozorio je Ekonomski institut. Vlada je, očigledno, propustila šansu da tokom prodaje preduzeća spreči formiranje monopola, a antimonopolski zakon stupio je na snagu tek prošlog meseca. On se još ne primenjuje jer nije oformljena petočlana komisija koja treba da ga sprovodi. Srđan Srećković, pomoćnik ministra za trgovinu, kaže da će to biti završeno za mesec dana.

"Nema dileme da u Srbiji postoje monopoli i kartelski dogovori, što se najbolje vidi po indeksu rasta cena koje su, što je nelogično, više nego u okruženju. Nije red da sa ove funkcije imenujem monopoliste na našem tržištu, ali nema dileme da postoji u oblasti proizvodnje mleka", precizira Srećković. On kaže da će Komisija za zaštitu konkurencije raditi po prijavi pravnih lica i ovog ministarstva, ali i da će delovati i autonomno. "Ukoliko jedno preduzeće hoće da kupi drugo iz iste branše i na taj način stekne učešće na tržištu, veće od 50 odsto u toj oblasti, moraće prethodno da traži saglasnost komisije i priloži ozbiljan elaborat kojim će dokazati da neće kršiti antimonoloske odredbe", objašnjava Srećković.

Bič božiji

Po mišljenju Slobodana Milosavljevića, predsednika Privredne komore Srbije, Zakon o zaštiti konkurencije ima jednu veliku manu.
- Najveća primedba na Zakon o zaštiti konkurencije je što postoji mogućnost da neko, ko se bavi delatnostima od opšteg interesa, bude izuzet iz zakona. U zavisnosti od uticaja nekih preduzeća i njihovih vlasnika postoji opasnost da svoj lični interes pretvore u opšti i tako dođu u privilegovan položaj. Antimonopolska komisija treba da bude "bič božiji" da bi obezbedila konkurenciju - kaže Milosavljević.

On upozorava da je usvojeni Zakon o zaštiti konkurencije donet u skladu sa evropskom regulativom, jer je to bio jedan od uslova za Sporazum o pridruživanju EU. "Za monopoliste su predviđene enormne kazne koje nisu fiksne već se odmeravaju u iznosu od jedan do deset odsto od ukupnog neto prihoda za prethodnu godinu. Imajući u vidu da je u svakom normalnom biznisu profit od sedam do osam odsto godišnje, to praktično znači da će morati da daju ceo profit", dodaje Srećković i napominje da je po ovako oštroj kaznenoj politici ovo zakonski presedan u Srbiji.

Skoro sve mlekare u Srbiji u vlasništvu su dve kompanije. Slobodan Petrović, direktor Salforda koji je u Srbiji vlasnik Imleka, Subotičke, Novosadske i Zaječarske mlekare tvrdi da oni sigurno nisu monopolisti jer svoj udeo od oko 40 odsto na tržištu ne zloupotrebljavaju. "Nismo podizali cenu mleka ove godine sve do oktobra iako su za to vreme poskupeli struja, ambalaža, skočio je i evro, pa na kraju vidite kolika je i inflacija", kaže Petrović. Pored Salforda veliki deo tržišta zauzima i firma Unimilk, koja je vlasnik Niške, Pančevačke i Pirotske mlekare, a Petrović odbacuje spekulacije da ova firma ima kartelski dogovor sa Salfordom.

Milić Milovanović, profesor Ekonomskog fakulteta iz Beograda i jedan od predloženih članova Antimonopolske komisije smatra da je srpsko tržište puno monopola.

"Kod nas je toliko monopola da bi lakše bilo nabrojati grane u kojima postoji konkurencija. I u mašinskoj, hemijskoj i procesnoj industriji postoje monopoli. U mlekarskoj industriji je specifična situacija, gde jedno preduzeće ima više od 60 odsto proizvodnje, a na pojedinim tržištima, kao što je Beograd, ubedljivo je najveći. On jeste monopolista i koristi svoj položaj da poveća cene.

Ali povećanje cena ne služi isključivo za sticanje kratkoročnog profita, već se dosta investira u produktivnost i povećanje kvaliteta", kaže Milovanović i dodaje da ne mora biti jedan proizvođač u grani da bi postojao monopol, već je dovoljno da jedan bude efikasniji od svih ostalih. "Po mom mišljenju Antimonopolska komisija ne treba da sankcioniše sve one slučajeve gde postoji jedan ili jedan veliki proizvođač. Treba ga sankcionisati ako eksploatiše poziciju na tržištu na štetu potrošača", ocenjuje Milovanović.

Z. M. - M. O.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Veće penzije i plate u Vojsci
Karteli diktiraju cene
Fabrikanti Zlatiborskog okruga kivni na vladu
Nisu dobre mere NBS
Delta holding kupuje "Merkator"