GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministar Dinkić tvrdi da će inflacija u 2006. biti 9,3 odsto

Veće penzije i plate u Vojsci

Zemljoradnicima redovne i veće penzije za 40 odsto, oficirima sa višim činom plate se povećavaju za 24, a piloti će dobiti jednokratan višak od 32 odsto

BEOGRAD - I pored upozorenja ekonomista da je nemoguće dostići projektovanu inflaciju od 9,3 odsto u 2006. godini, ministar finansija Mlađan Dinkić, koji je plan za ovogodišnji rast cena promašio za skoro 100 odsto, izjavio je juče da je ta procena za narednu godinu "realna i da će biti ostvarena". Dinkić je na pres-konferenciji rekao da očekuje da će se paket finansijskih i zakona iz zdravstvenog sektora, koji u skupštinsku proceduru ulaze u ponedeljak, usvojiti do kraja meseca i da će na osnovu toga biti zaključen sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom.

- Početkom decembra videćemo da li ćemo od MMF-a i formalno zatražiti produženje roka za zaključenje sporazuma. Posle usvajanja budžeta i paketa zakona, bićemo na pola koraka do finalizacije aranžmana sa MMF-om i tada ostaje samo formalno odobrenje borda direktora Fonda - kazao je Dinkić. On je naglasio da je Fondu uputio predlog po kome se omogućava isplata zaostalog duga penzionerima u 2006. iz privatizacionih prihoda, i to u kešu, a ne u obveznicama.

Tužba protiv BK trejda

Dinkić je potvrdio da je PTT u pregovorima sa Martinom Šlafom, koji tvrdi da je vlasnik BK trejda. "PTT je ponudio BK trejdu memorandum po kome je ta firma u obavezi da isplati dividende. U suprotnom, ako BK trejd ne isplati dividende do kraja meseca, država će tužiti Mobtel i raspisati tender za prodaju licence za trećeg operatera. Državni udeo u Mobtelu neće biti prodat pre okončanja arbitraže, a tada će se raspisati tender za prodaju", kazao je Dinkić.

Dinkić je istakao da će ove godine suficit na konsolidovanom računu iznositi 35 milijardi dinara na osnovu čega će biti omogućeno da se od danas, posle deset godina, isplaćuju tekuće penzije iz meseca za mesec. Penzionere, dodao je on, očekuje povećanje od 3,6 odsto, dok ukupni "višak" za dva meseca iznosi 10,6 odsto. Tako će prosečna penzija iznositi 12.300 dinara.

- I zemljoradnicima, kojih ima 24.000, isplaćivaćemo od 16. novembra penzije mesec za mesec i njih očekuje povećanje za 40 odsto. I zaposlenima u Vojsci će plate skočiti u proseku od 12 odsto. Oficiri sa činom od potporučnika do generala će dobiti veće plate za 24 odsto, dok će piloti dobiti dodatni jednokratni višak od 32 odsto - naveo je Dinkić.

On se pohvalio da je ukupan suficit platnog bilansa 1,2 milijarde dolara i da je on ostvaren zahvaljujući prilivu iste količine dolara po osnovu stranih direktnih investicija. Do kraja godine, dodao je Dinkić, očekujemo ukupni priliv od 1,8 milijardi dolara stranih investicija. Ministar je rekao da izvoz u odnosu na prošlu godinu veći za 40 odsto, a da je uvoz takođe veći za četiri odsto, i da očekuje da će se takav trend nastaviti.

" Već od sutra Agencija za podsticaj izvoza odobravaće kratkoročne kredite od 30.000 do 450.000 evra za obrtna sredstva uz godišnju kamatnu stopu od tri do pet odsto. Da bi se neka firma kvalifikovala, mora da ima ostvareni izvoz u prethodnoj godini od milion evra i da ima ugovoren izvoz u istom obimu", objasnio je Dinkić. On je dodao da se završila prva faza tendera za prodaju Vojvođanske banke i da je za nju zainteresovano 11 stranih banaka, među kojima su po dve iz Italije i Francuske, četiri iz Grčke, jedna mešovita i po jedna iz Poljske i Mađarske.

Sukob interesa?

Na primedbu da je prilikom posete Japanu pregovarao sa predstavnicima kompanije "Japan tobako", koja je potvrdila da hoće da kupi Duvansku industriju Senta i da je ta kompanija novinarima pojedinih redakcija platila sve troškove boravka u Japanu, Dinkić je rekao da to nije sukob interesa. "To nije prvi ni poslednji put da neka kompanija plati sve troškove novinarima koji prate državnu delegaciju. Put državnih službenika je plaćen 28.907 evra iz budžeta. Ja ne znam šta vi hoćete. Uostalom pitajte ko je platio put predsednika Tadića, odnosno novinara koji ga prate", odbrusio je Dinkić na pitanje šta će se desiti ako neka druga kompanija stavi primedbu da je Japan tobako favorizovan.

I. Krasnić


vesti po rubrikama

^ekonomija

Veće penzije i plate u Vojsci
Karteli diktiraju cene
Fabrikanti Zlatiborskog okruga kivni na vladu
Nisu dobre mere NBS
Delta holding kupuje "Merkator"