GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nastavljeno suđenje vladiki vranjskom

Pahomije mora kod psihijatra

Sud je naložio veštačenje duševnog stanja vladike u vreme navodnog izvršenja krivičnog dela

NIŠ - Opštinski sud u Nišu, koji vodi krivični postupak protiv vladike vranjskog Pahomija, svetovno Tomislava Gačića, kojeg optužnica tereti da je zloupotrebom službenog položaja izvršio bludne radnje nad četvoricom maloletnika, naložio je juče da se nad optuženim sprovede psihijatrijsko veštačenje.

- Sud je naložio veštačenje duševnog stanja vladike Pahomija u vreme navodnog izvršenja krivičnog dela. Reč je o kolektivnom veštačenju koje će sprovesti komisija psihijatara u sastavu Srbobran Miljković, Dušan Lazović i Zoran Ćirić i psihološko veštačenje koje će obaviti klinički psiholog Bojana Ilić - rekao je Miodrag Lazarević, branilac vladike Pahomija.

Novinari, napolje!

Suđenje je zatvoreno za javnost, ali je novinarima bilo dozvoljeno da ga prate iz sudskog hodnika. Međutim, juče je sudsko obezbeđenje naložilo novinarima da napuste sudsku zgradu, sa obrazloženjem da je to nalog predsednika Sudskog veća Katarine Ranđelović. Predsednik Okružnog suda Danilo Nikolić je ipak posle negodovanja novinara omogućio predstavnicima medija da ostanu u sudu do okončanja glavnog pretresa.

Komentarišući jučerašnje svedočenje oštećenog M. K, Lazović je izrazio sumnju u njegovu verodostojnost.
- Mladić je zapao u teške kontradikcije, a i iskaz njegove majke je takođe bio neuverljiv, jer je ona manipulisala njegovim psihičkim stanjem. Smatram da su najvažniji iskazi dveju devojaka, studentkinja bogoslovije, koje su u vreme ovih događaja bile u crkvi, jer su one potvrdile da je vladika žrtva zavere. Naime, one su naglasile da im je nuđeno 100.000 maraka kako bi optužile vladiku da je on zaista učinio ono za šta ga mladići terete - rekao je Lazović.

Zastupnik oštećenih Dragan Nikolić je, međutim, drugačije ocenio tok suđenja.
- Oštećeni mladić, koji do sada iz zdravstvenih razloga nije mogao da bude saslušan, u celini je ostao pri ranijem iskazu, dok su svedoci odbrane bili instruirani, naučeni pa čak i smešni. Njihova izjava da im je decembra 2002. godine nuđeno 100.000 nemačkih maraka je teška laž jer je opšte poznato da su tada u opticaju bili evri - kaže Nikolić. Takođe, on je naglasio da je za optužbu veoma važan i iskaz veštaka psihologa, koji je takođe juče saslušan, a koji je potvrdio da su oštećeni mladići psihički zdravi i da nisu skloni lažima.

Komentarišući nalog suda da se nad Pahomijem obavi psihijatrijsko veštačenje, zastupnici oštećenih su naglasili da će ono pokazati da je reč o svesnoj i normalnoj osobi, te da neće uspeti pokušaj optuženog da se pozivanjem na neuračunljivost oslobodi krivične odgovornosti.
- Za ovo delo predviđena je kazna zatvora od tri godine. Kako je Pahomije izvršio četiri ovakva dela, zakon predviđa mogućnost da mu se izrekne zatvorska kazna od osam godina i mi ćemo u završnoj reči zahtevati maksimalnu kaznu - kaže Aleksandar Stojković, zastupnik oštećenih.

Suđenje se nastavlja 2. decembra, a Opštinski sud je naložio da se u narednih osam dana predlože svi dokazi neophodni za okončanje glavnog pretresa.

D. K.


vesti po rubrikama

^društvo

Velja prikriva afere
Direktor mora da prebroji vozove
Nastavljeno suđenje vladiki vranjskom
Noću ne smeju da otvore prozor