GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U niškom preduzeću "MIN lokomotiva" izbegavaju odgovore na pitanja o uvozu lokomotiva iz Slovenije

Direktor mora da prebroji vozove

NIŠ - Da li je "MIN lokomotiva" mogla da rekonstrukcijom nekih lokomotiva tipa 661, koje inače ima u svojim depoima, u tip sličan lokomotivama 644 spase srpske železnice od uvoza sedam takvih lokomotiva iz Slovenije koje su plaćene ukupno 7,5 miliona evra? Da li su niški metalci takav posao mogli da odrade za oko 260.000 evra po komadu, umesto što su one plaćene Slovencima po 150.000, a prodate MIN-u po 605.000 evra po vozu?

I kako se i zašto desilo da lokomotive iz Slovenije, preko svojih fantomskih firmi, uvozi baš član Upravnog odbora "MIN lokomotive", masno zarađujući na tom poslu? Sve su to pitanja na koja ni posle sedmodnevnog čekanja Glas nije dobio odgovor od Slavka Raičevića, direktora ovog preduzeća.

Premijer obećao blagostanje

Kada je sredinom jula ove godine premijer Koštunica sa ministrima Predragom Bubalom i Velimirom Ilićem boravio u MIN-u, rečeno je da, zbog velikih poslova na mostovima, železnici i rekonstrukcije lokomotiva za srpske železnice, niške metalce očekuju bolji dani i poslovi zbog kojih će početi da punom parom rade i u tri smene.
Vlada Srbije želi da pokaže da u strategiji svog razvoja vidi mesta i za "vremešne, ali jake gigante", kakav je MIN. A kada MIN krene napred, onda su i Niš i Srbija krenuli napred, rekli su tada premijer i ministri niškim metalcima.

Posle "trodnevnog telefonskog vozanja" prilikom zakazivanja susreta, direktor Raičević se naknadno setio da dopisniku Glasa zatraži pitanja u pisanoj formi. A kada ih je i dobio, odgovori nisu stigli ni posle sedam dana. Stiglo je samo, opet na naše insistiranje, njegovo objašnjenje putem telefona da je "još u Zagrebu" i da će odgovoriti kada se vrati. Na našu opasku da je reč o podacima koje bi prvi čovek preduzeća "morao da zna napamet", direktor Raičević nas je ubeđivao da "treba da prebroji lokomotive u depou"?! Kao da su šibice ili čačkalice?!

Glas je iz svojih izvora u "MIN holdingu" saznao da je Milorad Čelebić "čovek koji se godinama vrti u upravnim odborima i pričama o poslovima niških metalaca", kao i da su pojedina preduzeća "MIN holdinga" finansirala njegova poslovna putovanja u inostranstvo na kojima je o "tuđem trošku radio za svoje firme". Izvor Glasa navodi i da rukovodstvu MIN-a ne mogu biti poznati Čelebićevi aranžmani i eventualna putovanja na sajmove o trošku "MIN skretnica" jer je to preduzeće pre dve godine prodato francuskom "Kožiferu", a Francuze je posle toga kupio nemački "Fosloh". Čelebić je među niškim metalcima inače poznat kao "fin gospodin koji ima dobre veze u Beogradu" i da je zbog toga "preporučljivo ne ulaziti u konflikte s njim".

Generalni direktor "MIN holdinga" i predsednik Regionalne privredne komore (RPK) Pera Milovanović ljubazno je za Glas komentarisao samo neka iskustva niških metalaca sa međunarodnim tenderima. Na pitanje o konkretnim poslovima "MIN lokomotive" uputio nas je na direktora Raičevića, podsećajući nas na činjenicu da su tenderi o nabavci ili remontu lokomotiva u domenu odluka i odgovornosti centralne uprave srpskih železnica, a ne MIN-a.

On je na kraju naglasio da će daljim otvaranjem našeg tržišta i približavanjem EU sve češće biti sve ozbiljije pitanje koliko naša država stimuliše izvoznike i tako im pomaže da se ravnopravnije bore sa međunarodnom konkurencijom. Dosadašnje stimulacije bile su simbolične i nedovoljne, a nama za povratak na svetsko tržište svaki i najmanji posao mnogo znači - rekao je Milovanović.

Države podstiču metalce

- Na jednom tenderu za remont elektrolokomotiva "MIN holding" nije dobio posao jer je naša ponuda bila 3,3 miliona evra, zagrebačkog "Janka Gredelja" četiri miliona, a Rumuni su ponudili 2,5 miliona. Bilo nam je logično da raspisivač tendera posao poveri onome ko traži najmanje para, ali je i nama i Hrvatima bila potpuno nelogična cena koju su ponudili Rumuni. Kada smo analizirali jedan prethodni tender na kojem su posao dobili Česi, shvatili smo da njihova država stimuliše izvoz sa 36 odsto, a srpska stimulacija za metalce je 1,75 odsto. Tako postaje jasno zašto gubimo poslove na međunarodnim tenderima, rekao je generalni direktor "MIN holdinga" Pera Milovanović.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^društvo

Velja prikriva afere
Direktor mora da prebroji vozove
Nastavljeno suđenje vladiki vranjskom
Noću ne smeju da otvore prozor