GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić primitivizmom ubire poene

Velja prikriva afere

Udruženje nezavisnih novinara smatra da je nedopustivo da ministar zloupotrebljava medije u sukobima s političkim rivalima

BEOGRAD - Dok javnost bruji zbog bahatog i primitivnog ponašanja ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića, vladajuća koalicija, ali i državni organi koji bi trebalo da se bave aferama, pretnjama zatvorom, lažima i klevetama na račun medija pokušavaju što duže da drže oči zatvorene. Ne vidi se guranje afere "voz" pod tepih, slavlje o trošku železnice, kao i direktno vređanje premijera Vojislava Koštunice (legalista) govoreći da su zakoni bez veze, da ih ne treba poštovati i da će ih promeniti... I sve se toleriše zarad mira u kući, što javno potvrđuju pojedini funkcioneri iz vladajuće koalicije.

O Veljinom liku i delu mnogi su poslednjih dana imali šta da kažu. Dragan Đilas je naglasio da je Velja Ilić dokazani lažov i da će podneti tužbu protiv njega. Udruženje nezavisnih novinara smatra da je ovako presuđivanje bez iznetih dokaza pritisak na medije, kao i to da je nedopustivo da ministar Ilić zloupotrebljava medije u sukobima s političkim rivalima.

I omladinci Demokratske stranke organizovali su juče akciju "Voz za Velju", gde su ispred zgrade Vlade Srbije ostavili za ministra Velimira Ilića "vozove koji su kupljeni bez tendera". Jedna kompozicija dečjih vozića ostavljena je uz propratno pismo na pisarnici u zgradi Vlade Srbije. Predsednik beogradske omladine DS-a Konstantin Samofalov objasnio je novinarima da je ministar Ilić obećao građanima da će vozovi stići za dan-dva i da je od tada prošlo mnogo vremena. "Demokratska omladina odlučila je da u stilu ministra Ilića kupi vozove bez tendera i da ih donese u Vladu Srbije premijeru Koštunici jer smo sigurni da će on znati šta da radi s njima", rekao je Samofalov.

On je istakao da je u 21. veku u zemlji koja želi da postane članica EU, ponašanje direktora "Železnica" i jednog ministra u vladi "potpuno neprihvatljivo", što je "još jedan u nizu razloga zbog kojih Koštuničina vlada mora da što pre ode".

Podsećamo da ministar "kapitalac" prikriva nezakonitu, prijateljsku i sumnjivu kupovinu vozova i lokomotiva vrednu sedam i po miliona evra u kojoj je učesnik njegov partijski kolega, direktor "Železnica" Milanko Šarančić.
Psiholog Žarko Trebješanin objašnjava za Glas da je na delu ponašanje jedne autokratske vlasti u kojoj ministar za kapitalne investicije preti hapsom.

- Ovde je veći problem Vlada Srbije koja trpi ovakvog ministra i čije ponašanje na kraju osete svi građani. Što mu je uopšte data tolika vlast? Ali ono što je bitno i opasno posle takvog ponašanja jeste to što Velimiru Iliću skače rejtin - rekao nam je Trebješanin. On ističe da se ne bi bavio njegovom ličnošću jer će se "izlečiti kad siđe s vlasti".

M. L.


vesti po rubrikama

^društvo

Velja prikriva afere
Direktor mora da prebroji vozove
Nastavljeno suđenje vladiki vranjskom
Noću ne smeju da otvore prozor