GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sprečiti da deca stradaju na ulicama

U saobraćajnim nesrećama u 2005. godini poginulo je četvoro dece. Na teritoriji grada Beograda, u proteklih pet godina, lakše ili teže u saobraćajnim nesrećama povređeno je oko 2.500 dece, odnosno 40 odsto od ukupnog broja nastradale dece u Srbiji.

Grad je u saradnji sa sekretarijatima za saobraćaj i obrazovanje, da bi se povećala bezbednost dece u saobraćaju, počeo akciju "Zaštitimo decu u saobraćaju" i projekat "Deset lekcija koje život znače".

- Pre pet godina najavili smo veće angažovanje na bezbednosti dece u saobraćaju. Nismo bili svesni u šta ulazimo. Cilj nam je da nastradale dece ne bude. Ali, moraju da nam pomognu i sama deca, kao i učitelji, roditelji i nadležne institucije - rekla je Radmila Hrustanović, zamenik gradonačelnika.

Krsto Lipovac, jedan od učesnika u projektu i profesor na Saobraćajnom fakultetu, napominje da u 70 odsto slučajeva stradaju pešaci i da su najugroženije zone oko osnovnih škola.
- Sekretarijat za saobraćaj obradio je podatke za više od 20 zona oko škola i realizovao istraživanja. Međutim, nije dovoljno samo obeležiti pešačke prelaze, pojačati policijske kontrole ili postaviti ležeće policajce. Neophodno je da decu naučimo kako da se ponašaju u saobraćaju i da podignemo nivo saobraćajne kulture učenika - objašnjava Lipovac.

I. Z.


vesti po rubrikama

^Beograd

Eksplozija bombe, štete nema
U penziju sa otpremninom
Porodila se sama, pa ostavila sina
Sud podržava, policija preti
Sve što sija mora i da košta
Sprečiti da deca stradaju na ulicama
Nađen mrtav sa glavom u kofi
Na krov zbog neispravnih kočnica
"Planule" vakcine protiv gripa
Sinoć u gradu: Tik, tik, tik za Beograđane
Gradske vesti: Radnička zatvorena zbog radova
 


     


FastCounter by LinkExchange