GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Boleču juče uništena minobacačka granata iz Drugog svetskog rata

Eksplozija bombe, štete nema

Svi su se preplašili, a mi smo kao deca takve bombe bacali u vatru i tako se igrali - kaže jedan od starijih stanovnika ove ulice

Stanovnici Ulice Dragiše Spasojevića u centru Boleča evakuisani su juče zbog uništavanja minobacačke granate, zaostale iz Drugog svetskog rata. Granata je pronađena u blizine jedne kuće u ovoj ulici, prilikom iskopavanja kanala za kanalizaciju.

- Radi se o minobacačkoj granati iz Drugog svetskog rata, kalibra 81 milimetar. Granata je pronađena prilikom radova i nije bilo bezbedno da se transportuje, već je morala da bude uništena na mestu gde je nađena. Dva deminera su iskopala rov oko granate, postavili vreće sa peskom i uništiće granatu plastičnim eksplozivom. Preduzete su sve mere bezbednosti i zbog toga su evakuisani svi stanovnici ulice dok granata ne bude uništena - kaže pukovnik Miodrag Savić, načelnik Štaba civilne zaštite.

Kako kažu stanovnici Boleča, skoro svaki put kada se nešto kopa pronađe se neka "relikvija" iz Drugog svetskog rata bilo da je reč o šlemovima, delovima opreme, ili bombi kao sada.
- Počeli smo da kopamo kanal za kanalizaciju od ulice ka kući i nekoliko metara od kuće osetili da je ašov udario u metal. Kad smo razgrnuli zemlju prvo su se ukazala metalna "peraja" granate. Pošto smo shvatili o čemu se radi pozvali smo policiju. Hteo sam da angažujem buldožer, koji je nekoliko dana ranije kod komšije kopao kanal za kanalizaciju, ali je ovde trebalo manje kopati, pa smo rešili da to uradimo ručno. Sreća je da buldožer nije kopao, inače je mogao da zakači granatu i ko zna šta bi se desilo. Ova kuća je sagrađena 1967. godine i tada su kopani temelji dubine više od jednog metra, ali nije ništa nađeno - kaže Petar Jovanović, čovek koji se stara o kući i dvorištu njegovog kuma u kojem je pronađena granata.

Meštani Boleča smatraju da granata potiče od ruskog bombardovanja ovog naselja, pošto su se u njemu, prilikom oslobođenja Beograda Nemci utvrdili.
- Stariji ljudi pričaju da se na jednom brdu nalazio rov pun ovakvih granata. Nekoliko Bolečana je tada bilo zaduženo da ih skuplja po naselju i odnosi u taj rov, ali se više niko ne seća gde se on nalazi. U našem naselju bila je nemačka brigada, a Rusi su ih bombardovali iz okoline Ivanova. Tako su hiljade granata ispaljene na Boleč i nije čudo što ih ima i danas - kaže Petar Jovanović.

Stanovnici Ulice Dragiše Spasojevića nisu bili uplašeni zbog granate, a nisu strahovali ni za imovinu, bar tako kažu. Najveći strah izazvalo je saznanje da je masa slična plastelinu koju jedan od pirotehničara mesi rukama, zapravo plastični eksploziv.

- Ma kakva bomba, nije to ništa. Svi su se preplašili, a mi smo kao deca u vreme Drugog svetskog rata takve bombe bacali u vatru i tako se igrali - kaže jedan od starijih stanovnika ove ulice, koji pamti vreme kada su ovakve granate padale svuda po Boleču.

Posle eksplozije kojom je granata konačno uništena, stanari ulice su požurili nazad u svoje kuće kao da se ništa nije dogodilo. Jedina šteta od ovog "bombardovanja" bilo je jedno razbijeno i jedno napuklo staklo na kući pored koje je granata pronađena.

N. Čolić


vesti po rubrikama

^Beograd

Eksplozija bombe, štete nema
U penziju sa otpremninom
Porodila se sama, pa ostavila sina
Sud podržava, policija preti
Sve što sija mora i da košta
Sprečiti da deca stradaju na ulicama
Nađen mrtav sa glavom u kofi
Na krov zbog neispravnih kočnica
"Planule" vakcine protiv gripa
Sinoć u gradu: Tik, tik, tik za Beograđane
Gradske vesti: Radnička zatvorena zbog radova
 


     


FastCounter by LinkExchange