GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 9. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Crnogorske vlasti prekrečile fasadu crkve manastira Svete Trojice kod Pljevalja

Freske nestale pod "jupolom"

Freske sa manastirske crkve uklonjene su po nalogu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture sa Cetinja, a radove koji su protekli bez incidenata, pred potresenim i uplašenim monasima, obezbeđivali su crnogorski policajci u civilu

Freske na prednjoj fasadi manastira Svete Trojice u Pljevljima prekrečili su prekjuče gustim slojem belog "jupola" radnici nikšićkog preduzeća "Vinogradi". Sa manastirske crkve freske su uklonjene po nalogu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture sa Cetinja, a radove koji su protekli bez incidenata, pred potresenim i uplašenim monasima, obezbeđivali su crnogorski policajci u civilu.

Za manje od pola sata, pridošlice koje su u manstir stigle u pet ili šest vozila, prekrečili su ukupno osam fresaka - šest koje su bile u nišama, jedna iznad ulaznih vrata i jedna pod samim krovom manastirske crkve, oslikana celom dužinom prednje strane. Prethodno pristigli predstavnici vlasti tražili su igumana Leonida, starešinu manastira Svete Trojice, da mu uruče rešenje o radovima, ali su krečenje fresaka počeli i pre nego što je iguman primio rešenje.

Bogata manastirska riznica

Manastir Svete Trojice kod Pljevalja ima jednu od najbogatijih riznica u SPC. U manstirskoj crkvi čuva se kivot Svetog Save u kome su ruka srpskog svetitelja, delovi mošiju Svetih Vračeva, kao i grudva zgrušane, okamenjene krvi Svetih 40 mučenika. Posle obnove manastira, otvorena je i nova manastirska riznica i biblioteka u kojima se, pored slavnog Četvorojevanđelja, čuvaju i štap Svetog Save, epitrahilj prvog srpskog svetitelja, čuveni Šestodnev, kog je još u 16. veku pisao kaluđer Gavrilo Trojičanin, rukopisne knjige pisane na papiru, pergamentu i zečijoj koži pre tri ili četiri stotine godina.
U riznici su i stare ikone, pozlaćeni krst na kome su čestice krsta na kome je izdahnuo Isus Hrist, i koji je iz skrivnice iznošen samo za Krstovdan da ga narod celiva, ´Darohranilica, dar ruskog cara iz 16. veka, i mitra patrijarha Varnave, kadionice, radovi venecijanskih majstora, pozlaćene i posrebrene, stari putiri, ruski svećnjaci, carski pokloni Svetoj Trojici...

Freske na prednjoj strani manastirske crkve oslikane su još 2001. godine i to po nalogu vladike mileševskog gospodina Filareta u čijoj se eparhiji manastir i nalazi. U rešenju Zavoda sa Cetinja, koje je prekjuče ujutru doneto u manastir, navedeno je da je ikone na prednjoj strani crkve potrebno prekrečiti kako bi se fasada crkve vratila u prvobitno stanje. Dalje, u rešenju je navedeno da se Eparhija mileševska nije žalila na rešenje Zavoda od 29. aprila kojim je naloženo da se freske sa spoljne strane zida moraju ukloniti u roku od 21 dana. U rešenju je još navedeno da Eparhija ima pravo žalbe na rešenje o uklanjanju fresaka, ali da ta žalba ne odlaže izvršenje, odnosno krečenje fresaka.

Direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture sa Cetinja Slobodan Mitrović izjavio je prekjuče da je samo uklonjeno nešto što je "neprimjereno jednom pravoslavnom hramu, i smisaono i idejno". On je dodao je su freske uklonjene pošto su u sporu između Zavoda i Eparhije potrošena sva sredstva "pravne i civilizacijske prirode".

- Atipično naslikane dekorativne slike na pročelju fasade manastira Sveta Trojica kod Pljevalja od jutros ne postoje. Budući da su prošli svi mogući rokovi, već godinu i po dana Zavod je u skladu sa odlukom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva pravde, angažujući specijalizovane izvođače za tu vrstu poslova, izvršio uklanjanje spornih slika. Podsećam i da je država Crna Gora izdvojila 200.000 evra za rekonstrukciju i restauraciju tog manastirskog kompleksa - rekao je Mitrović, dodajući da je cela akcija crnogorskih vlasti samo - "sprovođenje zakona".

Obnova manastira Svete Trojice kod Pljevalja, u čijem sklopu su oslikane freske na prednjoj fasadi manstirske crkve, završeni su prošle godine svečanim činom osvećenja obnovljenih konaka koje je obavio patrijarh srpski gospodin Pavle. Osvećenju i svetoj arhijerejskoh liturgiji tada je prisustvovao i crnogorski predsednik Filip Vujanović koji je izrazio veliko zadovoljstvo što prisustvuje činu osvećenja obnovljenih konaka.

- Ovi konaci i manastir poslednji put obnavljani su 1876. godine, dakle trebalo je gotovo 130 godina da bi se manastir obnovio i da bi dobio riznicu. To govori o jednoj velikoj istini - da je država Crna Gora rešila da ispravi nepravdu bivše vlasti koja je zanemarivala crkve i manastire - rekao je tada Vujanović.

Z. Šaponjić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Freske nestale pod "jupolom"
Mileva se "vratila" u Kisačku ulicu
Lepa drva lepo gore
Kukuruzne čarape
Razglednica kasnila pola veka
 
 


     


FastCounter by LinkExchange