GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 9. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Većina stranaka uskoro očekuje parlamentarnu raspravu o Kosovu i Metohiji

Koštunici poslanici zadnja rupa na svirali

Omerović: Premijer je o Kosovu razgovarao najpre s predstavnicima SPC-a, a da to još nije učinio sa poslanicima. S kim će još razgovarati pre nego što dođe u Skupštinu

BEOGRAD - U Skupštinu Srbije tokom jučerašnjeg dana nije stigao zvaničan zahtev za raspravu o budućem statusu Kosova i Metohije, niti je takva sednica zakazana, iako predstavnici stranaka smatraju da bi parlament morao da razmotri platformu za pregovore. Što se tiče datuma kada bi rasprava mogla biti održana, za sada je jedino predstavnik SRS-a Aleksandar Vučić izneo da bi to trebalo da bude "najverovatnije u nedelju".

Učešće druge opozicione stranke u toj raspravi, DS-a još je, izgleda, pod znakom pitanja, s obzirom na to da je poslanik te stranke Milovan Marković izjavio da je odluka te stranke o bojkotu parlamenta "još na snazi".
- Stav DS-a je i dalje da parlament, koji ima sporna tri poslanička mandata nema legitimnost. Zato bi odluka takvog parlamenta o Kosovu i Metohiji mogla biti osporena kao nelegalna i nelegitimna - rekao je Marković.

DS meri nacionalne interese

U DS-u još procenjuju da li će im (ne)učestvovanje naneti više političke štete ili koristi, odnosno da li bi zbog nacionalnih interesa trebalo napraviti izuzetak i učestvovati samo na ovoj sednici.
Poslanik DS-a u republičkom parlamentu Dragan Šutanovac rekao je za Glas da u stranci još nije doneta odluka o tome.
- Još ne znamo ni da li će sednica biti zakazana, niti šta će biti na dnevnom redu - naveo je on, a portparol DS-a Đorđe Todorović smatra da je pitanje Kosova i Metohije izuzetno značajno, ali da se postavlja pitanje da li Rezoluciju o Kosmetu i plan Vlade Srbije treba da prihvati Skupština "koja je nelegitimna i u kojoj se događa krađa poslaničkih mandata"

Poslanica G 17 plus Snežana Plavšić-Stojanović smatra da parlament treba da raspravlja o platformi za pregovore, ali da je najpre potrebno formirati pregovarački tim koji bi odredio platformu i zatražio da se Skupština o tome izjasni.
Šef poslaničke grupe SPS-a Ivica Dačić smatra da bi sednicu trebalo dobro pripremiti, "kako bi bila odraz jedinstva, a ne stranačkih sukobljavanja".

On je dodao da bi bilo "pogubno da predsednik Republike ima drugačije poglede od premijera ili parlamenta" i navodi kako ima i onih koji "jedva čekaju da daju saglasnost za nezavisnost Kosova".

- Pa Tadić je već izjavio da u slučaju nametanja rešenja, Srbija neće voditi rat. Šta to znači, da se on već odrekao Kosova - zapitao je Dačić.
Prema rečima poslanika SPO Sanje Čeković, neodgovorno je što se o sednici o Kosovu spekuliše preko medija jer ona još nije zakazana.

- Potrebno je da se održi ozbiljan sastanak šefova poslaničkih grupa pre zakazivanja sednice, kako bi se ona dobro pripremila, da govore samo šefovi poslaničkih grupa i da se zauzme jedinstven stav države Srbije - izjavila je ona, a Meho Omerović iz SDP-a je ocenio kao "neodgovorno i sumnjivo to što država još nije saopštila sastav pregovaračkog tima, dok, s druge strane, šatl diplomatija uveliko traje".
- Vladajuća koalicija pregovarački tim krije kao zmija noge, a kasni se i sa zakazivanjem sednice Skupštine Srbije, koju umesto vlade, zakazuje opozicija - izjavio je Omerović. On je zamerio premijeru što je razgovarao najpre s predstavnicima SPC-a, a to još nije učinio sa poslanicima. Zapitao je sa kim će Koštunica još razgovarati pre nego što dođe u Skupštinu i da li će, možda, poslanici o sastavu pregovaračkog tima i ostalim detaljima o Kosmetu saznati iz štampe?

M. D. - G. Đ. - P. P.


vesti po rubrikama

^politika

Koštunici poslanici zadnja rupa na svirali
Diplomatski boj za Kosovo
Nema više dobrovoljnih predaja
Život ljudi važniji od državnosti
Paskaš svedočio protiv kolega
Rusija uvažava suverenitet SCG
 


     


FastCounter by LinkExchange