GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 4. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Biće novih afera u Vojsci

BEOGRAD - Ministar odbrane SCG Zoran Stanković izjavio je juče da je u Ministarstvu zatekao veliki broj afera i nerešen status sadašnjih i bivših pripadnika Vojske SCG.

Stanković je na prvoj konferenciji za novinare rekao da su njegove prve aktivnosti na tom položaju bile sagledavanje zatečenog stanja, upoznavanje sa tekućim aktivnostima i osnovnim strateškim dokumentima i potrebom hitnog rešavanja nagomilanih problema.

Mnogo je kritizera

Komentarišući navode da u Vojsci postoje odmetnuti delovi, vojni ministar je istakao da su sva ta prepucavanja smišljena da pogoršaju ionako teško stanje. "Mnogo je kritizera, a premalo je onih koji bi da rešavaju probleme", rekao je Stanković. On je naveo da je u sistemu odbrane trenutno angažovano 52.058 pripadnika i dodao da su tu uključena profesionalna vojna lica, kao i civili i vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka.

Vojni ministar je rekao da je zatekao tešku materijalnu situaciju, nerešena statusna pitanja, stihijsko otpuštanje pripadnika vojske, neprincipijelno vođenje kadrovske politike, nepostojanje minimalnog političkog konzensusa o mestu i ulozi Vojske u društvu, optužbe da neki delovi Vojske kriju Ratka Mladića i započete reforme. On je posebno ukazao na postojanje i otvaranje velikog broja afera, koje su mnogo eksploatisane, najavljujući da će ih biti još - većih ili manjih. Stanković je rekao da je afera "Mile Dragić" pred nadležnim istražnim i pravosudnim organima koji rade svoj posao.

- Afera "Cvećara", sa raspodelom vojnih stanova, jednostavno je na svom početku, ali se bojim da se gradi "Cvećara 3". S obzirom na to da se radi o istim ljudima i istim institucijama koje su se sporazumele o građenju stanova, moraćemo tražiti pomoć nadležnih"-rekao je ministar. Najavio je i podnošenje krivičnih prijava zbog afera od kojih niko neće biti izuzet, pa ni njegov prethodnik Prvoslav Davinić, ako postoje razlozi za to. Ministar je ponovio da se Mladić ne krije u vojnim objektima i da on nije nadležnost i prioritet Vojske. "Mladić nije problem Ministarstva odbrane, već pre svega MUP-a Srbije, Ministarstva pravde i Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom", naglasio je Stanković.

P. Pašić


vesti po rubrikama

^politika

Stopiran izbor načelnika VOA
I Crnogorac u timu za pregovore
Šutanovac sklanja Gavrilovića
NATO neće sporazum sa Crnom Gorom
Biće novih afera u Vojsci
Još nema istrage protiv Davinića
Čekajući fajront: Alo, kelner
 


     


FastCounter by LinkExchange