GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 4. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


NATO neće sporazum sa Crnom Gorom

BEOGRAD - Iako zvanična Crna Gora tvrdi da će, ukoliko Skupština SCG tokom narednih deset dana ne ratifikuje sporazum sa NATO sama potpisati taj dokument sa Alijansom, predsednik Atlantskog saveta Vladan Živulović za Glas tvrdi da od tog posla nema ništa.
- NATO neće pristati da potpiše sporazum sa Crnom Gorom. Kao partnera s kojim jedino može da razgovara i stupi u takav ugovorni odnos Severnoatlantska alijansa vidi državnu zajednicu SCG. Zato Crnogorci u ovom trenutku nemaju nikakve šanse - rekao je Živulović.

Međutim, on je napomenuo da Crna Gora ima sasvim legitimno pravo da tako nastupa i svojim stavom bruka Srbiju.
- Državna zajednica, a time i Srbija, još odavno je usvojila strategiju odbrane u kojoj jasno piše koji su naši ciljevi i strateška opredeljenja. U njoj se nedvosmisleno navodi da nam je ključni cilj ulazak u NATO. Međutim, sada srpska vlast saopštava i sasvim drugačije stavove. Zato smo i zaslužili takvu priču iz Crne Gore i još jednu blamažu - objasnio je on.

Ne samo da Alijansa neće da potpisuje sporazume sa državom koja nema međunarodni legitimitet nego joj ni ne odgovara da ima prolaz samo preko crnogorske teritorije. Budući da je ratifikacija sporazuma pokrenuta baš uoči početka pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije, za NATO je izuzetno važno da iz Srbije ima otvoren put do južne pokrajine.
- Nesumnjivo da je i to jedan od bitnih razloga što Alijansa hoće sporazum sa SCG. Veoma im je važno da imaju pristup celoj teritoriji Srbije - naglašava Živulović.
Skupština SCG danas nastavlja raspravu o pomenutom sporazumu i izvesno je da će imati većinu za njegovu ratifikaciju.

J. J.


vesti po rubrikama

^politika

Stopiran izbor načelnika VOA
I Crnogorac u timu za pregovore
Šutanovac sklanja Gavrilovića
NATO neće sporazum sa Crnom Gorom
Biće novih afera u Vojsci
Još nema istrage protiv Davinića
Čekajući fajront: Alo, kelner
 


     


FastCounter by LinkExchange