GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 4. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


U Demokratskoj stranci počela trka za potpredsednike

Šutanovac sklanja Gavrilovića

BEOGRAD - Iako je do Izborne skupštine DS-a ostalo skoro tri meseca, Tadićevi visoki funkcioneri u "niskom startu" čekaju raspodelu četiri potpredsedničke fotelje. U najžešćem naletu je Dragan Šutanovac, dosadašnji član predsedništva DS-a, koji je, prema saznanjima Glasa, čvrsto rešio da zauzme jedno od mesta koja trenutno zauzimaju Nenad Bogdanović, gradonačelnik Beograda, Bojan Pajtić, predsednik vojvođanske vlade, te narodni poslanici Dušan Petrović iz Šapca i Slobodan Gavrilović iz Užica. Izvori bliski demokratama tvrde da stranka, najverovatnije, neće uvoditi peto potpredsedničko mesto, tako da je najizvesniji "tehnološki višak" Slobodan Gavrilović, dugogodišnji partijski oponent pokojnom Zoranu Đinđiću i čovek koji i sada često "drugačije vidi stvari".

Procenjuje se da će se baš na njemu slomiti kola povodom teške pozicije u kojoj se našao DS, a iz koje pokušava da se izvuče vodeći trostruki politički rat - sa DSS-om, radikalima i LDP-om Čedomira Jovanovića, u šta se Šutanovac toliko uživeo da za to, sasvim sigurno, računa na premiju.

- Gavrilović je čovek koji zagovara smanjenje partijskih razlika i vođenje pozitivne kampanje. Imao je veliku ulogu u rušenju Zorana Živkovića i Čedomira Jovanovića, organizovanjem opštinskih odbora iz unutrašnjosti i možda i presudno uticao na Tadićevu pobedu u DS-u. Kada je preuzeo dužnost, Tadić je Gavriloviću poverio operativno rukovođenje strankom. To je razljutilo predsednikovog kuma Šutanovca i beogradsku ekipu, koji su se osećali prikraćenim, tako da su posle izlaska iz parlamenta videli priliku da eliminišu Gavrilovića i zauvek proteraju njegove vizije i koncepcije - tvrdi izvor Glasa blizak DS-u.

Da Užičanin ima najmanje šanse da zadrži potpredsedničko mesto, dodaje naš sagovornik, potvrđuje i činjenica da su ostali pretendenti raspoređeni na funkcijama iz kojih se crpe moć i novac ili su glavni "glasnogovornici" stranke": Nenad Bogdanović i Bojan Pajtić upravljaju Beogradom i Vojvodinom, gde je uhlebljen i dobar deo kadrova DS-a, a Dušan Petrović i Dragan Šutanovac, glavni zastupnici odluke da DS izađe iz parlamenta, očigledno politički diriguju i svim sadašnjim akcijama DS-a.

Ako se period od pre šest meseci uporedi sa sadašnjim, zaključuju u okruženju DS-a, lako je uočiti koliku je medijsku minutažu tada imao Gavrilović, a koliku ima sada, u isto vreme kad Šutanovac i Petrović, kao ovlašćeni tumači stavova DS-a, "ne silaze sa ekrana", u čemu ne zaostaju ni Bogdanović i Pajtić, kao čelni ljudi Beograda i Vojvodine.

G. J.


vesti po rubrikama

^politika

Stopiran izbor načelnika VOA
I Crnogorac u timu za pregovore
Šutanovac sklanja Gavrilovića
NATO neće sporazum sa Crnom Gorom
Biće novih afera u Vojsci
Još nema istrage protiv Davinića
Čekajući fajront: Alo, kelner
 


     


FastCounter by LinkExchange