GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 4. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Generalni sekretar Interpola o ubistvu srpskog premijera

Legija - čovek sa pasošem Hrvatske

Zna se da je Đinđića 12. marta 2003. godine ubio čovek koji je imao ukradeni hrvatski pasoš, u kome je bilo 26 pečata šest evropskih zemalja i Singapura, rekao je Nobl. U MUP-u kažu da je Nobl mislio na Legiju i da je to stara priča

NJUJORK/BEOGRAD - Generalni sekretar međunarodne policijske organizacije Inte pol Ronald Nobl izjavio je juče da je srpskog premijera Zorana Đinđića ubio kriminalac koji je imao ukradeni hrvatski pasoš, javila je agencija Tanjug.

- Zna se da je srpskog premijera Zorana Đinđića ubio 12. marta 2003. godine čovek koji je imao ukradeni hrvatski pasoš, u kome je bilo 26 pečata šest evropskih zemalja i Singapura - izjavio je Agenciji Frans pres Nobl, koji se nalazi u Njujorku da bi upozorio Antiteroristički komitet Saveta bezbednosti da teroristi i organizovani kriminalci sve češće koriste kradene pasoše kako bi zameli tragove.

Generalni sekretar Interpola nije izneo druge pojedinosti u vezi sa ubistvom premijera Đinđića. On je, međutim, upozorio da bi mnoga ubistva i druga krivična dela mogla biti sprečena ili lakše rasvetljena kada bi se redovno prijavljivale krađe pasoša, koje su u poslednje vreme poprimile neslućene razmere. U našem predstavništvu Interpola kažu da je Nobl ispričao "staru priču" i da je mislio na Milorada Ulemeka Legiju, koji je posedovao ukaradeni pasoš na ime Vlade Vukomanovića.

- Izjava Ronalda Nobla je izvučena iz konteksta jer je on kao primer u borbi protiv međunarodnog terorizma i kriminala naveo Legiju - rekao nam je sagovornik iz nacionalnog biroa Interpola.

Dragana Kajganić, portparol beogradske policije, takođe smatra da je Nobl mislio na Ulemeka.
- Poznato je da Legija posedovao ukradeni pasoš sa tolikim brojem pečata - rekla nam je portparol policije. Ulemek je na suđenju sam priznao da je hrvatski pasoš kupio u Grčkoj "na ulici". U vreme akcije "Sablja" bilo je nagađanja i da je Đinđića ubio čovek koji je dan pre ubistva ušao u Srbiju i napustio je dan posle 12. marta 2003. Policija je u to vreme uradila i foto-robot mlađeg, plavog muškarca sa naočarama, koji je tada ekskluzivno objavio i naš list. Na osnovu foto-robota, kasnije je greškom uhapšen Dejan Kuzmanović, vojni muzičar iz Beograda. Njegov advokat Arsenije Katanić iz Novog Sada kaže da je i MUP uložio žalbu na presudu, smatrajući da je dosuđeni iznos previsok. Katanić dodaje da je foto-robot sačinjen na osnovu izjave svedoka.

Foto-robota inače nema u sudskim spisima za ubistvo premijera, a bivši službenik Interpola kaže da je, ipak, trebalo preispitati kako je foto-robot sačinjen u policiji.

D. Ć. - Agencije


vesti po rubrikama

^hronika

Legija - čovek sa pasošem Hrvatske
Lažirao prodaju 257 tona uglja
Deda umro, deca povraćala do besvesti
Izbegao dete, oborio pešaka
 


     


FastCounter by LinkExchange