GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Muftija Hamdija Jusufspahić

čestitao Ramazanski bajram

BEOGRAD - Muftija Islamske zajednice Srbije Hamdija Jusufspahić čestitao je juče svim vernicima nastupajući praznik Ramazanski bajram i poželeo im da ga proslave u radosti i veselju, prenosi Beta.

"Od srca vam želim da budete zadovoljni i da budete dobri i čestiti i da vas Alah milostivi nagradi za vaša odricanja", kazao je Jusufspahić na konferenciji za novinare Islamske zajednice Srbije povodom predstojećeg Ramazanskog bajrama.

Muslimani danas slave Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija praznika Islama. Ramazanski bajram je praznik kojim se obeležava kraj posta. Islam uči da se čovek postom uzdiže na najviši stepen moralne i ljudske vrednosti. Po završetku jednomesečnog posta, dolaze dani veselja - dani Bajrama.

Osuda nacionalističkih grafita

Muftija Islamske zajednice u Srbiji Hamdija Jusufspahić osudio je juče pojavu nacionalističkih grafita u nekoliko gradova u Srbiji i nazvao ih "najvećim zlom", prenosi Beta. "To je ono što ne valja... Raditi zlo, a dobrom se nadati, to nije normalno", kazao je Jusufspahić. On je pozvao islamske vernike u Srbiji da se "ne uzbuđuju previše zbog postupaka neodgovornih ljudi". "Mi (muslimani) se nećemo uplašiti niti pobeći odavde jer je Srbija i naša zemlja. Nismo se plašili ni u mnogo teža vremena, pa nećemo ni sada", kazao je Jusufspahić.

Jusufspahić je pozvao muslimane da žive u miru sa svojim komšijama i podsetio da je islam religija mira.
"Reč islam potiče od reči selam, što znači mir", kazao je on.
Muftija je pozvao muslimane u Srbiji da ne zaborave svoje obaveze prema zajednici i siromašnima, ali i budu lojalni državi i da ispunjavaju sve što se od njih traži iako, kako je kazao, država ne ispunjava svoje obaveze prema Islamskoj zajednici.

On je podsetio da je premijer Srbije Vojislav Koštunica obećao da će država pomoći obnovu spaljenih džamija u Beogradu i Nišu ali je kazao da to obećanje nije ispunjeno.
"Nije obnovljena medresa u Beogradu, nemamo ni grejanje, biblioteka nam je uništena, a nemamo čak ni svoje groblje. Ja da sutra umrem, ne bih mogao da budem sahranjen u Beogradu", kazao je on.

Jusufspahić je odao priznanje ministru vera u Vladi Srbije Milanu Raduloviću za napore da pomogne Islamskoj zajednici u Srbiji.
Muftija je, takođe, kritikovao predstavnike Islamske zajednice u Sandžaku koji su od vernika sakupljali novac za obnovu džamija u Nišu i Beogradu, ali koji taj novac nikada nisu dostavili na te adrese.

Čestitke muslimanskim vernicima povodom Ramazanskog bajrama uputili su i Boris Tadić, predsednik Srbije, Rasim Ljajić i ministar za ljudska i manjinska prava, muftija sandžački Muamer Zukorlić.


vesti po rubrikama

^tema

Stari i nemoćni moraju u red za papire
Srbija u Evropi najveći rasipnik
Muftija Hamdija Jusufspahić čestitao Ramazanski bajram
Pančevci opet udisali sumpor
 
 


     


FastCounter by LinkExchange