GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Sudbina Kosova u Ahtisarijevim rukama

BEOGRAD - Kosovski Srbi i Albanci slažu se da je Marti Ahtisari iskusni diplomata koji odlično poznaje prilike na Balkanu.

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić primetio je da je davanje negativnih ocena o Ahtisariju na početku mandata kontraproduktivno, jer od njega zavisi sudbina Kosova i srpskog naroda. Sličnih izjava, primetio je Nojkić, bilo je i o Kaju Ejdeu, pa se videlo kakav je bio izveštaj.

- Očekujem da Ahtisari svoj rad zasniva na Rezoluciji SB UN 1244 i Ejdeovom izveštaju. Ali, treba imati na umu da odluku neće doneti samostalno, bez saglasnosti Kontakt grupe, zemalja u okruženju i SB. Njegova odgovornost biće delimična, a celokupna odgovornost biće na SB - smatra Nojkić.

Njegov kolega Goran Bogdanović očekuje nepristrasnost, ravnopravan odnos prema svim stranama i da ne podlegne pritisku međunarodne zajednice za nametanje rešenja. Rada Trajković iz SNV-a ističe da je Ahtisari naša realnost s kojom se moramo suočiti.
- Ahtisari je važno ime u međunarodnim krugovima, s velikim renomeom. Ako se setimo njegovih izjava uoči bombardovanja, moramo očekivati da, s obzirom na to da se danas na Kosmetu još drastičnije krše ljudska prava, neće kompromitovati svoje ime, već će poštovati čoveka i nabrojati uslove za dijalog koji isključuju jednostranost i voditi izbalansiranu politiku - rekla je Trajkovićeva.
Albanci od Ahtisarija očekuju da ispoštuje njihovu volju za nezavisnošću.

Lj. S.


vesti po rubrikama

^politika

Niko me nije pitao za nabavku opreme
Jovanović pravi poslanički klub
Vuletić: Nudio sam Čedi stranku
Sudbina Kosova u Ahtisarijevim rukama
 


     


FastCounter by LinkExchange