GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


GLAS intervju


Pavle Janković, pomoćnik ministra odbrane, o angažovanju u Ambasadi Australije, Daviniću, aferi "pancir"...

Niko me nije pitao za nabavku opreme

- Pomoćnik ministra za materijalne resurse i ministar, ili neko koga oni ovlaste, mogu da potpišu ugovor bez saglasnosti Uprave za budžet i finansije (na čijem je čelu Janković) i na taj način nije moguće kontrolisati trošenje novca.
- Službe bezbednosti mene nisu pretresale, ali jesu dva puta mog saradnika Nikolu Petrovića i popisali su mu sva dokumenta

Zapanjen sam neistinama koje se o meni objavljuju u nekim novinama. Apsurdna su i neodgovorna pisanja nekih medija da sam špijun engleske obaveštajne službe, a ova neistina svakako nije razlog zbog koga sam otišao iz Ambasade Australije u Beogradu u kojoj sam pre pet godina radio šest meseci kao politički i trgovački savetnik - kaže pomoćnik ministra odbrane Pavle Janković povodom pisanja Glasa da je iz te ambasade morao da ode jer se sumnjalo da iznosi poverljive podatke za Britance.

Kako ste se tu zaposlili?
- To mesto je, odlaskom Dejana Šahovića za našeg ambasadora pri UN u Njujorku, ostalo upražnjeno. Nakon javnog konkursa i intervjua, bio sam najbolji od 150 kandidata. Prva tri meseca neposredni pretpostavljeni bio mi je jedan mladi australijski diplomata. Okončanjem njegovog trogodišnjeg mandata, za njegovog naslednika došao je čovek s kojom nije bilo moguće uspostaviti dobar profesionalan odnos. Zato sam u septembru 2001. dogovorno prekinuo radni odnos i otišao iz ambasade.

Vaše ime dovodi se u vezu i s Vilijamom Vokerom?
- Moje ime u vezu s Vokerom dovode neki tabloidi, što je još jedna neistina. Od 1997. bio sam angažovan kratkim ugovorima za Oebs, konkretno za Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM) koja se bavila organizacijom glasanja za Srbe raseljene i prognane izvan Hrvatske i BiH, a koji svoje glasačko pravo nisu mogli da ostvare u mestima iz kojih potiču. Obučavao sam lokalne izborne komisije za rad po pravilima Oebsa. Ta misija bila je potpuno razdvojena od kasnije nastale Kosovske verifikacione misije na čijem je čelu bio Voker, koga nikada nisam upoznao.

Filmovi o Bondu za duševni bol

- Povodom nedavnog navoda vašeg lista da sam špijun britanske obaveštajne službe, kao kompenzaciju tražim od Glasa originalnu kolekciju DVD izdanja svih filmova o Džemsu Bondu kao nadoknadu za pretrpljeni duševni bol - rekao je kroz smeh Pavle Janković, pomoćnik ministra.

Studije ste završili u inostranstvu, a u Ministarstvo odbrane ste, tvrdi se, došli kao kadar G17 plus bez nostrifikovane diplome i radne knjižice.
- Radno iskustvo i radni staž su dve odvojene stvari. Mogu odgovorno da kažem da imam dovoljno radnog iskustva koje nije vezano za Srbiju jer sam ga sticao u inostranstvu od 1993. Odmah po dolasku u Ministarstvo, doneo sam kopije britanskih diploma i tačno je da tada nisam imao nostrifikovanu našu diplomu, jer mi ona ranije nije ni trebala. Prvu nostrifikovanu diplomu Ministarstvu sam dostavio posle pola godine, a magistarsku posle godinu dana kada je završen proces nostrifikacije na Fakultetu političkih nauka.

Da li je zaista služba bezbednosti kontrolisala šta iznosite iz zgrade ministarstva?
- Kolege iz bezbednosti imaju pravo da reaguju u svakom trenutku. Mene niko nije pretresao jer nije ni bilo razloga, ali jeste rutinski dva puta mog saradnika Nikolu Petrovića. Njemu su popisana sva dokumenta koja je u tom trenutku imao. To nije ništa neuobičajeno.

Budući da je pod vašom kontrolom budžet Ministarstva, osećate li bar moralnu odgovornost za aferu "pancir"?
- Nažalost, Uprava za budžet i finansije sve do sada je ovde bila svedena na izvršni organ. Tu praksu menjamo u saradnji s Trezorom. U praksi je to do danas značilo da neke druge službe pri Ministarstvu potpišu ugovor bez prethodne konsultacije, ili bar formalno traženog mišljenja od Uprave za budžet i finansije. Primera radi, pomoćnik ministra za materijalne resurse i ministar, ili neko koga oni ovlaste, mogu da potpišu ugovor bez saglasnosti Uprave za budžet i finansije. To je potpuno suludo jer nema kontrole trošenja novca poreskih obveznika, tj. budžeta. Ako ministar prihvati sugestije na kojima u Sektoru radimo, ovo neće moći da se ponovi.

Tvrdite da je Prvoslav Davinić ugovarao ne samo količinu već i cenu vojne opreme i da je na sve to stavio svoj potpis, a da vi ništa niste znali o tome?
- Tvrdim da me niko ništa nije pitao, niti sam ja o tome nešto znao. To se može dokazati i dokumentacijom kao što je utvrdila i budžetska inspekcija. Za ovaj događaj sam saznao od kolega, a kasnije i iz novina.

Zašto optužujete novinare kada je ministar Stanković javno rekao da želi ljude u koje ima poverenja?
- Ne bavim se optuživanjem, a naročito ne novinara. Normalno je da je ministar "nasledio saradnike" od bivšeg ministra. To je zatečeno stanje, a pomoćnike postavlja Savet ministara i ministar s tim mora sam da izađe na kraj na svoj način, a ne da mu se sugeriše sa strane i kroz medije. Ministar sam uređuje svoj kabinet. Važno je da ministar sagleda dosadašnji učinak svojih pomoćnika - članova kolegijuma ministra. A, što se tiče Sektora za politiku odbrane na čijem sam čelu, mislim da smo bili vrlo uspešni u reformskom smislu uprkos mnogim problemima. Činjenica je da je funkcija na kojoj radim mandatnog tipa, a moja je želja da za vreme dok sam na mestu pomoćnika ministra s timom saradnika uradim što više za boljitak sistema odbrane i da završim odgovoran posao jer mislim da je ovo mesto u ovom trenutku ono sa kojeg znanjem i radom mogu da dam doprinos svojoj zemlji.

Hoću da ostanem u Ministarstvu

Novi ministar odbrane najavljuje kadrovske promene. Među onima koji bi otišli, pominje se i vaše ime.
- Bavim se isključivo kadrovskom politikom unutar Sektora za politiku odbrane. Mislim da mediji vrše nefer pritisak na ministra u vezi kadrovske politike kolegijuma ministra. Moje mišljenje je da bi ministru trebalo pružiti prostora da rešava mnogo ozbiljnija i hitnija pitanja u Ministarstvu koja su od vitalnog značaja za stanje sistema odbrane zemlje.


vesti po rubrikama

^politika

Niko me nije pitao za nabavku opreme
Jovanović pravi poslanički klub
Vuletić: Nudio sam Čedi stranku
Sudbina Kosova u Ahtisarijevim rukama
 


     


FastCounter by LinkExchange