GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


NBS drastično poskupljuje kredite

NOVI SAD - Inflacija će do kraja godine dostići 16 odsto i to uz veoma agresivnu i restriktivnu politiku Narodne banke Srbije - rekla je juče na Novosadskom sajmu viceguverner Narodne banke Srbije Diana Dragutinović, dodajući da je nemoguće da na kraju godine inflacija bude manja od pomenutih 16 odsto.

"Narodna banka Srbije već u ponedeljak izlazi sa novim paketom mera koji će sigurno u novembru i decembru pogoditi bankarski sistem i delovaće na obaranje stope inflacije u tim mesecima. Mere će biti izuzetno oštre i restriktivne. NBS će povećati svoju kamatnu stopu čime će uticati na povlačenje viška novca iz opticaja što bi trebalo da izazove pad tražnje za kreditima.

Pored toga, ovim paketom mera značajno će se povećati obavezne rezerve banaka, što nije popularno ali je neophodno kako bi se destimulisala potražnja za kreditima", rekla je Dragutinovićeva ističući da će pomenuti paket mera biti najrestriktivniji do sada. O visini kamatne stope NBS i na koliko će biti povećane obavezne rezerve banaka, prema rečima viceguvrenera, još uvek se raspravlja, a "konkretne cifre" javnosti će biti predstavljene danas. Osnovni cilj novog paketa mera NBS je smanjenje inflacije, broja potrošačkih kredita i stimulacija kreditiranja privrede odnosno, malih i srednjih preduzeća.

N. Ć.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Zbog Mobtela neko će iza rešetaka?
Dug prepreka za sklapanje "punta"
Jat kupuje avione Erbasa
Inflacija u 2006. godini 9,3 odsto
NBS drastično poskupljuje kredite
 


     


FastCounter by LinkExchange