GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Inflacija u 2006. godini 9,3 odsto

BEOGRAD - U Skupštini Srbije trebalo bi da se razmatra o Predlogu budžeta za 2006. godinu, kojim je predviđen suficit od 39,6 milijardi dinara, uz smanjenje javne potrošnje od 1,3 odsto bruto društvenog proizvoda. Usvajanje budžeta i nekoliko pratećih zakona uslov je za nastavak pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom. Predlogom su planirani prihodi od 487,9 milijardi dinara, a rashodi od 448,3 milijardi dinara. Prihodi u 2006. godini planirani su u skladu s predviđenim realnim rastom BDP-a od pet odsto i inflacijom od 9,3 procenata, na kraju godine.

Od privatizacije su planirani prihodi od oko 30 milijardi dinara, od kojih će najviše sredstava biti utrošeno na isplatu javnog duga. Smanjenje javne potrošnje od 1,3 odsto BDP-a biće omogućeno uštedama u zdravstvu, smanjenjem subvencija i smanjenjem fonda plata u državnim organima i javnim službama. Skupštini Srbije je, uz Predlog budžeta, dostavljen i Memorandum o budžetu i ekonomskoj i fiskalnoj politici za 2006. godinu, sa projekcijama za 2007. i 2008. godinu.

Kako se navodi u tom dokumentu, projekcijom je predviđeno postizanje prosečnog ekonomskog rasta od 5,7 odsto godišnje. Projektovani BDP u 2006. godini trebalo bi da se poveća za pet odsto i dostigne 1.864 milijardi dinara, dok bi inflacija bila 9,3 odsto. Za 2007. Vlada Srbije je projektovala inflaciju od 6,5 odsto i realni rast BDP-a od pet odsto, dok bi inflacija u 2008. godini bila 4,5 odsto, a ukupni društveni proizvod bi se povećali za sedam odsto. Uz budžet za narednu godinu, vlada je Skupštini dostavila i predloge odluka o davanju saglasnosti na finansijske planove fondova za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, poljoprivrednika i samostalnih delatnosti, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Beta


vesti po rubrikama

^ekonomija

Zbog Mobtela neko će iza rešetaka?
Dug prepreka za sklapanje "punta"
Jat kupuje avione Erbasa
Inflacija u 2006. godini 9,3 odsto
NBS drastično poskupljuje kredite
 


     


FastCounter by LinkExchange