GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Velimir Ilić, ministar za kapitalne investicije u Vladi Srbije

Zbog Mobtela neko će iza rešetaka?

Dogovaramo se sa austrijskim investitorom Martinom Šlafom o isplati dividendi, kaže ministar Ilić

BEOGRAD - Možda će neko biti uhapšen zbog "odliva" novca iz Mobtela u privatne firme Bogoljuba Karića, kazao je juče ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, odgovarajući na pitanje da li je neko kriv za to. Ilić je potvrdio da su prošle nedelje četiri ministra Vlade Srbije počeli pregovore sa austrijskim investitorom Martinom Šlafom o spornim pitanjima u Mobtelu.

- Određena dokumenta se prikupljaju i ako je bilo zloupotrebe položaja, određeni ljudi će odgovarati. Telekomunikacije su veliko bogatstvo države i ne može se dozvoliti bilo kome da ih koristi godinama bez ikakve nadoknade - rekao je Ilić i dodao da u "Mobtelu ima svega, što će nadležne institucije proveriti i pokazati".

Komisija samo sastančila

Pre tri meseca napravljen je uži izbor konsultantskih kuća i od tada do danas komisija vlade određena da izabere najbolju ponudu od te kvalifikacije, sem održanih nekoliko sastanaka, nije se dalje odmakla. Prema uslovima tendera, izabrani konsultant ima rok od tri meseca da izradi strategiju razvoja i privatizacije telekomunikacionih firmi, koja obuhvata analizu u pogledu konkurencije, regulative, tehnologije, liberalizacije, izdavanja licenci novim operatorima javne fiksne i mobilne mreže, kao i metode privatizacije svih telekomunikacionih preduzeća. Vrednost sektora srpskih telekomunikacija procenjuje se, inače, na više od tri milijarde evra, a vlada je za savetnika odredila 1,8 miliona evra.

- Ugovori Mobtela sa povezanim firmama su na Arbitraži i Šlaf je tražio da sud o tome kaže svoje mišljenje i sada se čeka šta će se dogoditi. Moramo razgovarati, ali svi dosadašnji razgovori sa Šlafom bili su o jednoj temi - naplati dividendi, jer će PTT bez naplate dividendi imati veliki problem - precizirao je on.

Ministar za kapitalne investicije potvrdio je da država želi da proda svoj, većinski deo Mobtela i najavio da će danas na sednici informisati vladu o dosadašnjim razgovorima sa Šlafom, te da će se čekati zaključci vlade.
- Raspisan je tender za finansijskog savetnika za telekomunikacije, koji je oboren zbog žalbe jednog učesnika. Da se to nije desilo, ušli bismo u proces privatizacije i imali konkretne predloge. Veoma ozbiljno razmišljamo o privatizaciji Mobtela preko finansijskog savetnika, a razgovore možemo obavljati sa bilo kim. Šlaf traži razgovore iduće nedelje, pa ću se dogovoriti sa ostalim ministrima o tome - kazao je Ilić.

Dragomir Vasiljević, predstavnik ovog ministarstva u komisiji koja bira savetnika za telekomunikacije, prekjuče je kazao da tender nije propao.
- Žalbeni postupak je u toku. Komisija još razmatra žalbe na izbor užeg kruga. Nije tačno da je tender poništen. Zastupnik jedne od firmi koja je učestvovala na konkursu Tihomir Živanović žalio se i tražio je da se nikome od ponuđača ne prizna učešće u tom poslu - kaže Vasiljević.

Inače, potraživanja na ime dividendi su 56 miliona evra, kazao je Ilić i "ukoliko Šlaf ne plati zaostale dividende, možda ćemo i tužiti Mobtel".
- Šlaf je spreman i zato traži sastanak da bi sve rešili vansudskim poravnanjem, ali traži da se razgovara o dinamici plaćanja. Tu je uključen i generalni direktor PTT-a i UO PTT-a. Država hoće da proda većinski paket, ali čekamo odgovor Arbitraže o procentu vlasništva. Postupak bi trebalo da se završi u martu - dodao je Ilić.
Vlada je, osim Ilića, za razgovore o Mobtelu odredila i ministre Mlađana Dinkića, Predraga Bubala i Milana Parivodića.

A. Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

Zbog Mobtela neko će iza rešetaka?
Dug prepreka za sklapanje "punta"
Jat kupuje avione Erbasa
Inflacija u 2006. godini 9,3 odsto
NBS drastično poskupljuje kredite
 


     


FastCounter by LinkExchange