GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Novi pravilnik o ekskurzijama, izletima i nastavi u prirodi do kraja godine

Od đačkih putovanja bogate se direktori

Poslanici smatraju da su se pojedini prosvetari "uortačili" sa agencijama

BEOGRAD - Uskoro će biti donet novi pravilnik prema kome osnovci neće moći da idu na đačke ekskurzije u inostranstvo, niti će srednjoškolcima biti dozvoljene ekskurzije po udaljenim i egzotičnim destinacijama van zemlje. Ni na izlete se neće ići bez reda, pa će tako, recimo, prvaci ići do zoo-vrta, đaci drugog razreda će moći da posete neko istorijsko mesto poput Šumarica, nešto stariji će moći da posete manastire.

Plaćanje iz budžeta

Da đačke ekskurzije treba organizovati samo preko provereno dobrih turističkih agencija smatra i predsednik JUTA-e, Rade Stanković. On je rekao da trećina članica tog udruženja ima licence za taj posao, i da je do sada nijedna nije izgubila, ali da "Rojal-turs", koja je vodila decu u Rim, nije članica udruženja JUTA.
- Ni jedna članica JUTA neće ugovoriti prenoćište u Rimu za 20 evra, jer se za tu cenu ne može dobiti ništa, sem možda parking mesta u Rimu - upozorio je on i dodao da bi profesori koji vode ekskurzije trebalo da budu plaćeni iz budžeta, a ne iz aranžmana za ekskurziju.

Ovo su samo neki od zahteva o kojima će poslednju reč dati 16-člana državna komisija, sastavljena od predstavnika više ministarstava, kao i prosvetnih, zdravstvenih i policijskih vlasti. Prema navodima pomoćnika ministra prosvete Bogoljuba Lazarevića, novi pravilnik o ekskurzijama, izletima i nastavi u prirodi biće donet najkasnije do kraja godine, a obuhvatiće sve segmente njihove organizacije, od izbora agencija, destinacija, do ugovora o tim putovanjima i načina na koji će profesori biti plaćeni za taj posao.

Na sednici dva skupštinska odbora, za prosvetu i turizam, rečeno je da su učestali ekscesi na ekskurzijama prvenstveno rezultat propusta, a ne pravila koja sada postoje, i to od turističkih agencija, pa sve do škola. Poslanici smatraju da se ekskurzijama sve više zadovoljavaju samo turističke, a ne i edukativne potrebe i da su se pojedini prosvetari, uglavnom direktori škola, "uortačili" s turističkim agencijama, vodeći računa prvenstveno o svojoj zaradi. Uprkos silnim manjkavostima, poslanici smatraju da ekskurzije ne treba zabranjivati, već ih bolje organizovati, a sve neodgovorne debelo kažnjavati. Procenjuje se, inače, da oko milion dece godišnje odlazi na ekskurziju preko neke od turističkih agencija, a da bar 30 odsto novca redovno odlazi na dnevnice nastavnicima i profesorima koji ih vode.

Ministar prosvete Slobodan Vuksanović je rekao da su zahtevi pojedinih škola sasvim nerazumni, i kao ilustraciju naveo da je upravo zabranio ekskurziju jednoj školi iz unutrašnjosti, koja je planirala da vodi đake u Egipat i Tunis. Osnovci bi, kaže ministar, trebalo najpre da upoznaju svoju zemlju, a kad dođu u više razrede da obiđu znamenitosti, prvenstveno u zemljama iz okoline, poput Mađarske. On tvrdi i da bi rizik od ekscesa na ekskurzijama bio minimalan kada bi svi poštovali postojeće pravilnike i naveo najnoviji slučaj hapšenja pijanih učenika u Budimpešti. Što se tiče zabrane rada diskoteka i kafića posle ponoći, ministar je rekao da se ta odluka poštuje samo u nekim, uglavnom manjim mestima i gradovima, iako su je podržali gotovo svi.

M. D.


vesti po rubrikama

^društvo

Ako lekar pogreši, pacijent dobija pare
Od đačkih putovanja bogate se direktori
Za stare nema uglja i zimnice?
Železnica zaboravila vozove, kupuju kamione
Generalni štrajk u Srbiji 28. novembra
 


     


FastCounter by LinkExchange