GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Skoro svako domaćinstvo u selu Milivi kod Despotovca nekada je proizvodilo kreč

Teža para od rudarske

JAGODINA - Na jagodinskoj pijaci moguće je naići i na prodavce kreča kojima, kako nam rekoše, posao ide sve bolje, jer se on ponovo koristi za krečenje prostorija, a kupuju ga i za prskanje vinograda, pa čak i za inhalaciju.

Dvadesetosmogodišnji Saša Jančić iz Milive, u čijoj je porodici ovo zanimanje tradicija još od pokojnog pradede Miloša, kaže da je proizvodnja kreča težak i opasan posao. Ali, samostalna krečarska radnja "Jančić" od 1962. godine nije prekidala proizvodnju.

-Može vam se desiti da sa 50 godina ne možete da obujete cipele, jer svakodnevno podižete kamen od 80 do 90 kilograma koji pakujete u krečanu, a potom ga pečete 40 časova. Kreč se onda pakuje u burad i klasira prema kvalitetu. Od tog napora kičma sigurno strada. Moj otac Dragan često legne na zemlju i "pegla" leđa. Ali ja se ovim poslom bavim od svoje dvanaeste godine, jer mi je bolje nego da radim kod privatnika od sedam do sedam. Ovo si svoj gazda i ostaje mi za pristojan život.

Inače, kilogram gašenog kreča košta 15, a negašenog 20 dinara. Prema Jančićevim rečima, dnevno može da se proda od 1.000 do 1.000 kilograma negašenog kreča, a kad je dobar pazarni dan, može se prodati 40 do 60 buradi gašenog kreča.

-Kad je špic sezona, obično u proleće, proizvodimo tone i tone kreča. Tada se dešava da ne spavamo po nekoliko noći, jer vatra ne sme da se ugasi ni na pola sata. Nekada se svaka kuća u Milivi bavila ovim zanimanjem, a sada radi samo nas petoro. Ovo je teža para od rudarske - dodaje Jančić.

-Moj otac Dragan nekada je tonu kreča prodavao za 500 švajcarskih franaka, a ja ne mogu da je prodam ni za 170 evra.
S njegovim mišljenjem slaže se i tridesetpetogodišnji Mirko Ljubisavljević, vlasnik druge krečarske radnje u Milivi.

-Imam samo osmogodišnju školu i čime bih mogao da se bavim, osim da nastavim porodičnu tradiciju. Kad izmirimo sve troškove, od kubika kamena, od koga proizvedemo oko 800 kilograma kreča, ostane zarada od jedne dnevnice.
Ni Ljubisavljević ne bi voleo da se njegova deca bave tim poslom ne samo zbog male zarade, već zbog težine i opasnosti koje ovaj posao nosi sa sobom.

Z. G.


vesti po rubrikama

^Srbija

Decu donose novčanici
Ko se sve "pomogao"
Tresla se gora rodio se izveštaj
Teža para od rudarske
Godišnjica Arheološkog muzeja "Đerdap"
Ćuprijskoj firmi otvorena vrata Evrope
Pre lečenja - obuka
   
 


     


FastCounter by LinkExchange