GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Anketna komisija gradske skupštine Niša završila rad

Tresla se gora rodio se izveštaj

Pare od privatizacije obezvređene za oko tri miliona evra i tim povodom danas vanredno zaseda Skupština grada

NIŠ - Sedmočlana višestranačka Anketna komisija gradske skupštine, kojom je predsedavao odbornik Miloš Simonović (DS), a koja je ispitivala sudbinu novca koji je grad dobio od privatizacije, pre svega Fabrike duvana, okončala je rad i pripremila izveštaj o kojem će Skupština grada raspravljati na današnjoj vanrednoj sednici.

Nema "puj-pike"

Zamenik šefa odborničke grupe DS Bratislav Đurić kaže da bi bilo neozbiljno da skupština samo konstatuje da su pare obezvređene za tri miliona evra i - nikom ništa.
- Takvim stavom bismo neodgovorne podstakli na još veću neodgovornost i na eventualno nove marifetluke u raspolaganju parama od privatizacije. Zato ćemo insistirati na jasno i precizno definisanim merama, a tražiti da i drugi državni organi reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima - kaže Đurić.

Glas nezvanično saznaje da je Anketna komisija kao odgovorne za način raspolaganja sredstvima od privatizacije, od kojih je trenutno ostalo oko 710 miliona dinara, označila Izvršni odbor Skupštine grada do septembra prošle godine, a nakon lokalnih izbora po novom zakonu aktuelnog gradonačelnika Smiljka Kostića.

Pare od privatizacije su se prvo "vrtele" u tri poslovne banke, gde ih je držala bivša vlast i namenila za Gradski garancijski fond. Novi gradonačelnik Kostić zatim ih je povukao iz banaka i držao nekoliko meseci bez kamata u trezoru NBS, a zatim isposlovao skupštinsku odluku kojom je bio ovlašćen da tim novcem trguje hartijama od vrednosti. Zatim je gradonačelnik predložio da se sredstva, ipak, usmere u Direkciju za izgradnju grada i potroše na kapitalne investicije u infrastrukturi, ali po programu koji još nije poznat.

Ko je kako "vrteo" pare, zarađivao ili gubio u transakcijama, biće poznato iz izveštaja Anketne komisije, a Glas nezvanično saznaje da su one obezvređene za blizu tri miliona evra.

Da je neko u privredi napravio toliki gubitak, protiv njega bi, sigurno, sledila krivična prijava za nesavesno poslovanje, ali kada su u pitanju gradske pare, koje grad očigledno nema na šta ili ne ume da potroši, može li se sve završiti samo na označavanju nosilaca moralne i političke odgovornosti, ali bez posledica? Nezvanično, komisija će, osim odbornicima i javnosti, svoj izveštaj proslediti i Javnom gradskom pravobraniocu.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Srbija

Decu donose novčanici
Ko se sve "pomogao"
Tresla se gora rodio se izveštaj
Teža para od rudarske
Godišnjica Arheološkog muzeja "Đerdap"
Ćuprijskoj firmi otvorena vrata Evrope
Pre lečenja - obuka
   
 


     


FastCounter by LinkExchange