GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Opozicija sumnja u zloupotrebu novčane pomoći građanima

Ko se sve "pomogao"

Pojedincima je isplaćivano po tri, a po rešenjima odobravano čak po 25.000 dinara

LESKOVAC - Odbornici opozicije Skupštine opštine Leskovac zatražili su na sednici da se usvoji zaključak kojim se od nadležnih državnih organa zahteva da provere sumnje u zloupotrebu dodele jednokratne novčane pomoći iz opštinske kase.

Živka Veličković, odbornik Srpskog pokreta obnove, na početku rasprave o izvršenju budžeta opštine Leskovac u prvih šest meseci ove godine, zatražila je formiranje anketnog odbora koji bi trebalo da preispita dodelu jednokratne novčane pomoći. Ona je izrazila sumnju da se ova pomoć iz opštinskog budžeta zloupotrebljava tako što se ugroženim ljudima odobrava mnogo veći suma od one koja im se stvarno isplaćuje.

Brza reakcija policije

Demokratska stranka zadovoljna je brzom reakcijom leskovačke policije u proveri kriterijuma po kojima je u leskovačkoj opštini deljena socijalna pomoć.
-Nesporna je činjenica da je do septembra 2004. godine na ime socijalnih davanja potrošeno oko osam miliona dinara, a do kraja godine još 7,5 miliona dinara, zbog čega je lokalna vlast usvojila rebalans budžeta na 15,5 miliona dinara. S razlogom sumnjamo da je podela novca sporna, jer smatramo da je isplaćen glasačima Gojka Veličkovića u vreme kampanje za njegov opoziv. Marta ove godine, uputili smo zahtev za uvid u spiskove korisnika jednokratne novčane pomoći, ali do danas odgovor nismo dobili - ističe se u saopštenju Opštinskog odbora DS-a u Leskovcu.
Prema nezvaničnim informacijama, kontrolom policije otkriven je počinilac ovih dela i očekuje se zvanično saopštenje.

M. Z.

- Znam da je pojedincima isplaćivano po tri, a rešenjima odobravano čak 25.000 dinara. Molim predsednika Skupštine da lično zatraži da se ceo ovaj slučaj ispita, inače ćemo svi biti učesnici u aferi o kojoj već ceo grad bruji. Imam obaveštenje da se primaocima pomoći telefonom preti kako ne bi o tome pričali i da im se sugeriše kako da pronađu onoga ko je pokrenuo to pitanje - tvrdi Živka Veličković.

Gojko Veličković, predsednik opštine, rekao je da zna šta će uraditi.
- Znam šta ću preduzeti kao izvršna vlast, i o tome će javnost biti pravovremeno obaveštena. Šta će Skupština i odbornici odlučiti, na njima je da to učine - rekao je Veličković.

Živojin Stefanović, narodni poslanik i šef odborničke grupe SPS, zatražio je hitnu intervenciju kako se odbornici ne bi sporili oko tog pitanja.
- SUP treba odmah da interveniše i preduzme sve neophodne radnje kako bi se utvrdila istina. Nadam se da će preduzeti i odgovarajuće mere ukoliko nađe da je bilo nepravilnosti - rekao je Stefanović.

Opozicija je, inače, kritikovala predsednika opštine Gojka Veličkovića da je budžetom raspolagao nedomaćinski i nenamenski.

M. Z.


vesti po rubrikama

^Srbija

Decu donose novčanici
Ko se sve "pomogao"
Tresla se gora rodio se izveštaj
Teža para od rudarske
Godišnjica Arheološkog muzeja "Đerdap"
Ćuprijskoj firmi otvorena vrata Evrope
Pre lečenja - obuka
   
 


     


FastCounter by LinkExchange