GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Natalitet u Kraljevu sve manji, a broj razvoda utrostručen

Decu donose novčanici

Teška ekonomska situacija i socijalne nedaće glavni krivci za prepolovljeni natalitet u gradu na Ibru

KRALJEVO - Posle šest "sušnih" godina, u Kraljevu su rođene trojke. Angelina, Dimitrije i Aleksa obradovali su roditelje i rođake, ali, bogme, i zabrinuli ih. Nije lako odgajiti tri bebe odjednom, naročito ako su primanja neredovna i mala. Majka Vanja ne radi, a otac Dejan Mihailović teško da može sam da namiri sve novčane potrebe.

Mihailovići mesečno na svoje trojke, za hranu i pelene, potroše desetak hiljada dinara. Za sada im polazi za rukom da obezbede novac, ali kako će izlaziti na kraj kad bebe budu stasale za odeću i obuću - ni sami ne znaju.
Iako se naveliko priča o zabrinjavajućem padu nataliteta u Srbiji, sa vrha naše zajednice gotovo da se ništa ne preduzima da se mladima pomogne. Teška ekonomska situacija i socijalne nedaće glavni su krivci za pad nataliteta. Srbija je, kaže statistika, već država staraca, a Srbi će, ako se ovako nastavi, za pedesetak godina biti manjina u svojoj zemlji.

Neveseli podaci koji upućuju na zaključak da će nam uskoro biti više potrebna gerijatrija nego pedijatrija, glavna su karakteristika rađanja i u Kraljevu. Prošle godine ovde je rođeno 1.800 beba, što je duplo manje od proseka nekih boljih vremena.

Do posla se u Kraljevu veoma teško dolazi. Kartoteka nezapaoslenih je krcata jer posao traži, prema podacima lokalnog Tržišta rada, preko 18.000 mladih. U takvim okolnostima oni se retko usuđuju da zasnuju brak.

-Naravno da smo se obradovali našim trojkama, ali nije lako odgajiti ih. Za prvo dete država roditeljima ne pomaže, a za drugo i treće pomoć je simbolična. Mi ne tražimo ništa više od mogućnosti da radimo i zaradimo. Ako bi se mladima makar to omogućilo, mnogo bi više bilo onih koji bi se radovali kao i mi - kažu Vanja i Dejan Mihailović.

Ne samo da je sve manje onih koji se raduju kao Mihailovići, već je sve više mladih supružnika koji raskidaju brakove jer ih na to tera nemaština i beznađe.
-Broj onih koji se razvode je utrostručen. Ekonomske nedaće negativno utiču na bračnu slogu. Ne pomažu nikakvi saveti o strpljenju. Gotovo svakodnevno beležimo nove slučajeve razvoda. Ako se privredne prilike u gradu ne poprave i mladi ne počnu da rade i zarađuju, ne treba ni očekivati povećanje nataliteta - kažu u Centru za socijalni rad.

M. S. Milišić


vesti po rubrikama

^Srbija

Decu donose novčanici
Ko se sve "pomogao"
Tresla se gora rodio se izveštaj
Teža para od rudarske
Godišnjica Arheološkog muzeja "Đerdap"
Ćuprijskoj firmi otvorena vrata Evrope
Pre lečenja - obuka
   
 


     


FastCounter by LinkExchange