GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


U srpskom timu Samardžić,

Bataković, Simić, Janković...

BEOGRAD - Predsednik Kosova Ibrahim Rugova sazvao je za danas drugi sastanak pregovaračke grupe za status Kosova, prenele su juče agencije vest iz Prištine, što je izazvalo ne malo čuđenje u našoj javnosti. Dakle, pred izuzetno važne pregovore, Albanci su već formirali tim u kome su čelni ljudi iz pokrajine, užurbano se dogovaraju, a s druge strane, Beograd još nema ni sastav delegacije. Slobodan Samardžić, savetnik Koštunice za Kosmet, izjavio je da nema potrebe za žurbom i da će sastav našeg tima biti određen kada bude imenovan specijalni izaslanik UN za pitanje statusa i određen njegov mandat.

Taj stav malo čudi, pošto je već sasvim izvesno da će to biti finski diplomata Marti Ahtisari. Što se tiče naše platforme za pregovore, Samardžić je rekao da je ona formulisana i da je državni vrh već usvojio. O imenima u timu nije rekao ni reč, osim napomene da će pregovarači biti izabrani među najvišim državnim funkcionerima i ekspertima za kosovski problem.

- Ne znam zašto se odugovlači sa sastavom tima i zbog čega su imena tajna, ali mislim da je već jasno ko će pregovarati u ime Beograda - kaže naš izvor blizak vrhu vlade.

On navodi da je izvesno da će Koštunica biti na čelu tima jer je od početka u kosovskoj priči i najodgovorniji je za rešenje tog pproblema.
- Po mojim informacijama, sigurno je da će u sastavu biti Dušan Bataković, savetnik predsednika Tadića za Kosovo i Metohiju, čovek veoma upućen u kosovski problem i pritom sa iskustvom u diplomatiji, što će tokom pregovora biti veoma važno. Takođe, iz Tadićevog okruženja trebalo bi da budu uključeni i savetnici Aleksandar Simić i Leon Koen. Što se tiče "vladinog" dela pregovaračkog sastava, nesporan je Slobodan Samardžić, savetnik premijera za južnu pokrajinu, a moguće je da u tim uđe i Vladeta Janković, savetnik predsednika vlade za međunarodne odnose i bivši ambasador u Londonu.

Od "džokera" verovatno je da se među pregovaračima nađe i Predrag Simić, aktuelni ambasador u Parizu, nekadašnji savetnik Vuka Draškovića i učesnik pregovora u Rambujeu. Takođe, logično je da se u timu nađe i Sanda Rašković-Ivić, predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, zaključio je naš sagovornik.

M. M.


vesti po rubrikama

^politika

NATO slobodno krstari Srbijom
Davinić se nudio i Stankoviću
Novo suđenje Milanoviću
Upravnik "Zabele" mora da odgovara
U srpskom timu Samardžić, Bataković, Simić, Janković...
Miroljub Labus bi da napusti politiku
Čekajući fajront: Ne damo mostove
 


     


FastCounter by LinkExchange