GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Novo suđenje Milanoviću

BEOGRAD - Dragoljub Milanović nema nikakvih zatvorskih privilegija, nije napuštao KPZ za vikend, niti je odlazio kući ili u grad. Njegovo prebacivanje u osmi paviljon je u skladu sa zakonom i on je sada u statusu poluotvorenog tipa - tvrdi za Glas Đorđe Trifunović, pravni zastupnik bivšeg generalnog direktora RTS-a.

- Pre dva meseca smo podneli zahtev za ponavljanje postupka pred Okružnim sudom zbog novih dokaza. Ne znam da li je sve ovo priprema javnosti za ponovno otvaranje slučaja - kaže Trifunović.

Prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, postoji zatvoreni, poluotvoreni i otvoreni tip izdržavanja kazne, a odluku o tome ko će i koliko vremena da provede u nekome od njih zavisi od procene uprave tog zatvora, odnosno vaspitača, ali i vladanja zatvorenika. Svi osuđenici moraju da prođu kroz te faze.

- Ovde nema ništa čudno. Milanović je tek posle tri godine izašao u poluotvoreni tip, a po meni, to je trebalo da bude i ranije jer zakon ne predviđa određeni rok. Jedini uslov postoji za nekoga ko služi zatvorsku kaznu dužu od godinu dana jeste da on mora da u zatvorenom tipu provede minimum mesec dana. Stekao sam utisak da uprava posebno "posmatra" zatvorska postupanja u Milanovićevom slučaju. On je do sada radio u zatvorskoj ambulanti i znam da puno čita - tvrdi Trifunović.

Prema pravilima KPZ, Milanović je dosad imao pravo na dve posete po dva sata mesečno, a uprava je, na osnovu njegovog spiska posetilaca, odlučivala ko može da ga poseti. Poluotvoreni tip podrazumeva više slobodnog vremena i zatvorenik može, u prisustvu nadzornika, napustiti zatvorski krug do grada, ima pravo na više paketa i poseta, dok u okviru otvorenog tipa, zatvorenik može da izlazi bez nadzora i da se vrati u određeno vreme. Takođe, naglašava advokat, on bi u tom slučaju imao pravo i na rad u nekoj firmi sa kojom bi zatvorska uprava sklopila ugovor o radu, ali bi uveče morao da se vraća u KPZ.

S. Vojinović


vesti po rubrikama

^politika

NATO slobodno krstari Srbijom
Davinić se nudio i Stankoviću
Novo suđenje Milanoviću
Upravnik "Zabele" mora da odgovara
U srpskom timu Samardžić, Bataković, Simić, Janković...
Miroljub Labus bi da napusti politiku
Čekajući fajront: Ne damo mostove
 


     


FastCounter by LinkExchange