GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Skupština SCG ratifikuje sporazum sa Severnoatlantskom alijansom

NATO slobodno krstari Srbijom

Vojnici Alijanse neće potpadati pod našu jurisdikciju, ali je, kako kaže Miroslav Lazanski, poznato da oni u svojim zemljama retko odgovaraju

BEOGRAD - Poslanici Skupštine SCG danas će, po hitnom postupku, ratifikovati Sporazum o kopnenim linijama komunikacije NATO trupa kroz SCG. Iako vladajuća koalicija u Srbiji ovoga puta neće imati podršku SPS-a, većinu za ratifikovanje ugovornog odnosa sa Alijansom obezbediće joj demokrate. I Crna Gora će bez problema ratifikovati Sporazum, pošto ga podržavaju vladajući DPS i SPD.

Socijalisti neće glasati za Sporazum jer se postavljaju pitanja, kako kaže poslanik Branko Ružić, kako je Sporazum u primeni, a još nije ratifikovan, kao i ko je Vuka Draškovića ovlastio da ga potpiše.
- Sporazum bi trebalo da ide na referendum i da bude ratifikovan samo ako bi to bila volja naroda. Podsećam vas da je više od 55 odsto građana Srbije protiv tog sporazuma - kaže za Glas Ružić.

Zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić tvrdi da će radikali glasati protiv Sporazuma, jer takav dokument mogu da usvoje samo članice NATO.
Pomenuti sporazum potpisali su ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković i generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer 18. jula ove godine u Beogradu, posle čega se digla velika buka u javnosti, posebno što Vlada Srbije nije dala saglasnost za potpisivanje ovog akta.

Dokument omogućuje NATO snagama, kao i Kforu, da po potrebi reaguju "bilo gde u regionu gde su ugrožena ljudska prava, ljudi i mir". Takođe, njihove trupe, sa svom opremom, moći će da prolaze kroz SCG bez naknade. Vrhunac predstavlja što vojnici NATO-a neće potpadati pod našu jurisdikciju.

Tako "natovci" po Srbiji mogu da krše zakon, kradu, i čine druga zlodela, a da za to naše pravosuđe ne može da ih goni.
Međutim, vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže za Glas da je to normalan način funkcionisanja NATO-a koji prihvataju sve druge zemlje. Slične sporazume imaju i Austrija i Finska, koje ne pripadaju Alijansi, ali su članice Evropske unije.

- Mada je strogo čuvana tajna koliko zlodela počine NATO vojnici na teritorijama drugih zemalja, poznato je da oni kod svojih kuća retko odgovaraju. To je bio slučaj pre nekoliko godina i sa američkim pilotom koji je počinio zločin u Italiji, a za šta u SAD nije odgovarao - objašnjava Lazanski.

Sada, tri meseca posle potpisivanja, srpska vlada je po hitnom postupku naložila Savetu ministara SCG da Sporazum pošalje na ratifikaciju u Skupštinu. I to baš u vreme kada se otvaraju pregovori o budućem statusu Kosova i Metohije.
- NATO želi da ima slobodan pristup Kosovu, pošto do tamo ima samo otežane prolaze Makedonije i Albanije. Takođe, čelnici Alijanse strahuju od izliva nekontrolisanog nasilja Albanaca tokom pregovora i zato nameravaju da dovuku pojačanje - objašnjava on.

Međutim, i Beograd na ovaj način želi da ostvari bolje pozicije tokom pregovaranja.
- Ratifikacijom želimo da pokažemo da hoćemo da se približimo NATO-u, a zauzvrat očekujemo da se Zapad malo bolje postavi u odnosu na nas tokom pregovora - zaključuje Lazanski.

J. J.


vesti po rubrikama

^politika

NATO slobodno krstari Srbijom
Davinić se nudio i Stankoviću
Novo suđenje Milanoviću
Upravnik "Zabele" mora da odgovara
U srpskom timu Samardžić, Bataković, Simić, Janković...
Miroljub Labus bi da napusti politiku
Čekajući fajront: Ne damo mostove
 


     


FastCounter by LinkExchange