GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Operacijom do trajnog izlečenja

NIŠ - Pukovnik prof. dr Miodrag Jeftić, načelnik Vojno medicinske akademije i direktor niške Hirurške klinike Veroljub Pejčić obavili su na niškoj Hirurškoj klinici zajedničku demonstracionu operaciju ulkusa potkolenice, operativnog zahvata koji se u našoj zemlji obavlja samo na VMA. Zahvaljujući saradnji ove dve ustanove, do kraja godine Niš bi trebalo da postane drugi centar u zemlji u kojem će se obavljati ova vrsta intervencije.

- Reč je o operativnom zahvatu kojim se trajno rešava oboljenje koje može trajati godinama, a posledica može biti gubitak udova. Lečenje, koje se primenjuje u svim zdravstvenim ustanovama, osim na VMA, podrazumeva višegodišnje previjanje u bolničkim i kućnim uslovima, bez mogućnosti za trajno izlečenje. Operacijom uklanjamo uzrok nastanka ovog oboljenja. Na taj način se skraćuje lečenje i smanjuju troškovi, a bolesnik može da normalno nastavi život - rekao je Jeftić. On je dodao da niška Hirurška klinika ima dobre kadrove, predvođene dr Pejčićem, zbog čega očekuje da će oni u najskorije vreme savladati ovu operativnu tehniku, koja nije nimalo jednostavna, jer su pokušaji nekih centara.

On naglašava da je reč o veoma značajnom poduhvatu, jer ovo oboljenje zahvata čak dva odsto stanovništva. Uskoro će, umesto u Beogradu, pacijenti s juga Srbije biti lečeni u niškom Kliničkom centru.

D. K.


vesti po rubrikama

^društvo

U Srbiji nema ptičjeg gripa
Maske nisu dobile atest
Školski dan na Sajmu knjiga
Vladika dobio slobodan vikend
Operacijom do trajnog izlečenja
 


     


FastCounter by LinkExchange