GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vladika dobio slobodan vikend

SKOPLJE/BEOGRAD - Arhiepiskop ohridski i egzarh patrijarha srpskog Jovan, koji u Makedoniji služi zatvorsku kaznu zbog navodnog podsticanja verske mržnje, posle tri meseca izdržavanja kazne konačno je dobio slobodan vikend od 48 časova.

Iako je zatvorenicima koji borave u otvorenom odeljenju, gde se nalazi i vladika Jovan, dozvoljen vikend, ovo je njegovo tek prvo puštanje na slobodu, posle utamničenja 26. jula. Vladika Jovan pušten je na neuobičajeni vikend radnim danom, zbog teškog zdravstvenog stanja u kome se nalazi njegov otac.

Njegovi sledbenici ukazali su na selektivan odnos zatvorskih vlasti u skopskom zatvoru "Idrizovo", jer su pojedini zatvorenici, koji su započeli sa izdržavanjem kazne kad i vladika Jovan, više puta koristili slobodne dane. Vladiku Jovana do sada su u zatvoru posećivali jedino majka i sestra, ali ne i njegovi vladike i monasi. Za krivično delo podsticanja verske mržnje, podsetimo, vladika Jovan je osuđen na 30 meseci zatvora. On je zbog velikih političkih pritisaka, nedavno iz trećeg pokušaja, osuđen na još godinu dana zatvora zbog navodne pronevere oko 57.000 evra iz crkvenih fondova, a u toku je i krivični postupak pred Osnovnim sudom u Velesu za novu proneveru od 200.000 evra u vreme dok je bio na čelu tri eparhije autokefalno nepriznate "Makedonske pravoslavne crkve".

"Vladika je duhovno veoma vedar. I dalje nas neprestano bodri da izdržimo. Fizički je malo malaksao jer je nedavno bio prehlađen", preneo je za naš list vladika dremvicki i bitoljski Marko, član Svetog sinoda Ohridske arhiepiskopije, napominjući da je s vladikom kraće razgovarao. Mitropolit Jovan juče je na veliki hrišćanski praznik posvećen Svetoj Petki služio svetu arhijerejsku liturgiju u paraklisu Hristovog Vaskrsenja u Bitolju.

P. P.


vesti po rubrikama

^društvo

U Srbiji nema ptičjeg gripa
Maske nisu dobile atest
Školski dan na Sajmu knjiga
Vladika dobio slobodan vikend
Operacijom do trajnog izlečenja
 


     


FastCounter by LinkExchange