GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stručnjaci još jednom napominju i uveravaju da u našoj zemlji za sada nema razloga za paniku

U Srbiji nema ptičjeg gripa

Direktor Veterinarskog instituta u Jagodini Zoran Rašić izjavio je da do sada nije zabeležen nijedan slučaj sumnje na ptičji grip, ali da i pored toga nadležne službe preduzimaju obimne preventivne mere. Isto su potvrdili i u timu za prevenciju i suzbijanje ove bolesti u Crnoj Gori, dok je portparol Misije UN na Kosovu i Metohiji Hua Đang odlučno demantovala vest koju su objavili pojedini beogradski mediji da u toj pokrajini ima ptičjeg gripa

KRAGUJEVAC - Direktor Veterinarskog instituta u Jagodini Zoran Rašić izjavio je juče da u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj sumnje na ptičji grip, ali da i pored toga nadležne službe preduzimaju obimne preventivne mere. On je rekao da građani, ukoliko pronađu uginulu pticu, treba o tome da obaveste lokalnu komunalnu službu, ali ukoliko se primete masovnija uginuća živine, o tome treba obavestiti veterinarsku službu koja treba da utvrdi od čega su ptice uginule. Ukoliko se uoči masovnije uginuće ptica u parku, na farmi ili u lovištu, o tome se obaveštava veterinarska služba i dijagnostika se radi do kraja, bez obzira na to da li postoji sumnja na avijarnu influencu, jer mi moramo znati zbog čega su ptice uginule, rekao je Rašić.

Makedonija bez strategije

Makedonija je jedna od tri zemlje članice Svetske zdravstvene organizacije iz Evrope koje nemaju strategiju borbe protiv ptičjeg gripa, izjavio je šef SZO za Evropu Mark Denzon. On je rekao da, osim Makedonije, strategiju nemaju ni Turkmenistan i Moldavija. Denzoni je potvrdio da sve članice EU imaju pripremljen plan borbe protiv ptičjeg gripa, dok Rusija, Monako i San Marino uopšte nisu odgovorile na apel SZO o predstavljanju planova za borbu protiv ptičjeg gripa.

Načelnik infektivne klinike u Kragujevcu Zoran Todorović rekao je da ptičji grip za sada predstavlja opasnost samo za životinje, ali ne i za ljude, i da lekari zbog toga upozoravaju da građani ne treba preventivno da koriste razne preparate i medikamente, jer za sada "ne postoji realna opasnost da se ptičji grip prenese na čoveka". Ni u uzorcima krvi, uzetim od domaće živine, nije pronađen virus ptičjeg gripa, izjavio je koordinator tima za prevenciju i suzbijanje ptičjeg gripa u Crnoj Gori Ivan Filipović.

On je istakao da je analiziranje uzetih uzoraka završeno prekjuče, naglasivši da su svi uzorci pokazali da je reč o zdravoj živini i najavio da će akcija uzimanja uzoraka krvi domaće živine biti nastavljena i u narednih 15 dana u pet crnogorskih opština, u kojima se pretpostavlja da postoji mogućnost prenošenja virusa sa ptica selica na domaću živinu.

- Planirano je da u opštinama Ulcinj, Bar, Podgorica, Bijelo Polje i Nikšić bude uzeto oko 3.000 uzoraka krvi radi ispitivanja prisustva bolesti. Ako bi došlo do pojave brojnijeg uginuća kokošaka, to bi značilo da je virus ušao u Crnu Goru i tada bi veterinari pooštrili mere praćenje stanja domaće živine - rekao je Filipović, ističući da još nije zabeležen nijedan slučaj brojnijeg uginuća živine i dodao da su veterinarske ekipe svakodnevno na terenu, najčešće u zoni solane u Ulcinju i Ade Bojane, gde boravi oko 20.000 ptica selica.

Portparol Misije UN na Kosovu i Metohiji Hua Đang izjavila je da u toj pokrajini nema ptičjeg gripa, odlučno demantujući vest koju su objavili pojedini beogradski mediji.
- Iformacije koju su preneli pojedini mediji, potpuno su neosnovane. Ptice umiru svakodnevno. U roku od nedelju dana može da ugine i do hiljadu ptica, ali to apsolutno nema veze sa ptičjim gripom - rekla je Hua.

Hua je istakla da bi u slučaju pojave ove bolesti i vlasti u Beogradu sigurno informisale javnost o tome i naglasila da nema nikakvog razloga za podizanje uzbune.

Usvojena Informaciju o ptičjem gripu

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Informaciju o zaraznoj bolesti "avijalna influenca", odnosno ptičjem gripu. U njoj se navodi da u cilju sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja te bolesti, ako do nje dođe, primenjivaće se mere, način, rok i sredstva za njihovo sprovođenje propisana Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Planom aktivnosti Republike Srbije pre i u toku pandemije gripa.

Slovenija pooštrila mere

Slovenija je proširila zabranu uzgoja peradi na otvorenom tako da su pooštrene mere proširene na dve trećine države. Kriterijumi za primenu mera su koncentracija uzgoja domaće peradi, prisustvo divljih ptica i koncentracija tih ptica u području reka i drugih voda. Tako su dodatno kao ugrožena područja proglašeni Vipavska doli, dolina reke Krke, Ljubljanska kotlina i tok reke Save do Jesenica, uključujući Bledsko jezero. Ugroženim područjem su, takođe, proglašeni gornji tok reke Drave do Dravograda i pojas od tri kilometra levo i desno od Dravograda.

Agencije


vesti po rubrikama

^društvo

U Srbiji nema ptičjeg gripa
Maske nisu dobile atest
Školski dan na Sajmu knjiga
Vladika dobio slobodan vikend
Operacijom do trajnog izlečenja
 


     


FastCounter by LinkExchange