GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sinoć u Beogradu


Premijera mjuzikla "Korus lajn" na Terazijama

Silikoni na Brodveju još pre tri decenije

Gledati mjuzikl "Korus lajn" sinoć u Pozorištu na Terazijama onakav kakvog ga je 1975. godine osmislio Majkl Benet bilo je pravo iznenađenje za publiku naše prestonice. Brojne "premijer dame" ostale su u šoku... Tek 30 godina kasnije balkanske gospođe i gospođice raspravljaju o korekcijama lica, ugrađuju silikone povećavajući grudi... Na našoj estradi to je sada hit , a "tamo negde" na Brodveju to je i tada bila normalna stvar. Pompe o javnom deklarisanju muškaraca kao homoseksualaca nekoliko proteklih godina sa gnušanjem i neodobravanjem primaju "savremeni" srpski "domaćini". Tek su sinoć imali priliku da vide šta su to "široka shvatanja" kojima se danas pojedinci hvale. Na istom tom Brodveju o tome se javno pričalo u pozorišnim predstavama dok su oni još bili u pelenama.

Da sve to nije laž svedoči Ugovor o poštovanju autorskih prava kojim su se reditelj Mihailo Vukobratović, prevodilac Jovan Ćirilov i ostatak ekipe obavezali postavljajući ovaj komad. U kratkim crtama on glasi - ne menjajte ništa.

Stavljajući na stranu našu "savremenost" kroz neku vrstu psihološke drame komad, bar glumcima i igračima, pokazuje da se neke stvari ipak ne menjaju. Prateći audiciju za igrače, njihovu želju da uspeju i strahove od poraza on prikazuje svu svoju svevremenost. Borba za uspeh, nestalnost glumačkog poziva i svi ostali propratni problemi ostali su isti. Kao i pitanje: "Šta ću da radim kada (ako) ne budem mogao da glumim (igram), a jedino to znam?"

Ne možemo da tvrdimo, ali gotovo sigurno su se tokom rada na predstavi to upitali članovi ansambla, ali i sinoć u publici: Ljiljana Blagojević, Milica Milša, Milenko Zablaćanski, Mima Karadžić...

B. Bošnjak

Novi život džez festivala

Sudeći po velikoj gužvi sinoć u Domu omladine, gužvi kakva se više ne viđa često ni na rok koncertima na istom mestu, zaključak se nameće već na prvu loptu: Beograd je deceniju i po potpuno nepravedno bio uskraćen za Beogradski džez festival! Jer u Beogradu - pokazalo se to i sinoć - i dalje, uprkos dugogodišnjoj (medijskoj) lobotomiji stanovništva, postoji brojna publika koja voli džez, ili se bar zanima za njega.

Pokazalo se, takođe, i da je Dom omladine nedovoljno komotan za tako masovan džez događaj kakav je reinkarnirani džez festival: holovi su zakrčeni bilijarskim stolovima, u sali se teško diše, sparno je tako da nema prave slušalačke koncentracije... Nažalost, u Beogradu teško da ima funkcionalnijeg koncertnog prostora od Doma omladine... Ali, da ne trujemo "kad mu vreme nije", to je ionako neka druga priča...

Čast da ponovo upali plamen Beogradskog džez festivala, koji je ustanovljen 1971. godine i ugašen dve decenije kasnije, pripala je kvartetu legendarnog bubnjara Ala Fostera. U nastavku višesatnog programa, koji je počeo još popodne, otvaranjem izložbe fotografija i plakata sa ranijih festivala, svirao je Dejv Holand kvintet, dok je u ponoćnom terminu, u Pogonu, nastupio Trio Matije Dedića.

P. D.


vesti po rubrikama

^Beograd

Zbog upale oka 20 dana u "Lazi"!
Stotine miliona iz plitkog džepa
Učionice i u hodnicima
Ne nameravaju da se predaju
Okupljanje "paviljonaca" u Politehničkoj akademiji
Nagrada za studentske smart kartice
Povređen prvi sekretar Francuske ambasade
Radovi na osam opština
Sinoć u Beogradu: Silikoni na Brodveju još pre tri decenije
Gradske vesti: Promocija "Finesinih" knjiga
 


     


FastCounter by LinkExchange