GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Osnovna škola "Stevan Sremac" u Borči radi u lošim uslovima

Učionice i u hodnicima

Zidovi su oronuli, plafon ispucao od prokišnjavanja, a zbog manjka učionica, časovi skraćeni na 40 minuta. Od muškog toaleta napravljena je čajna kuhinja

Osnovna škola "Stevan Sremac" u Borči proslaviće 18. novembra 50 godina postojanja pod ovim imenom. Proslavu jedino može da pomutiti loše stanje u kome se ova škola nalazi. Krov prokišnjava, električne instalacije su loše i jednom su već gorele, deo đaka nastavu pohađa u montažnoj baraci, napravljenoj kao privremeni objekat 1964. godine, a stolarija i prozori nisu promenjeni od ugradnje.

- Katastrofa! Škola radi u izuzetno teškim uslovima i raspada se. Zbog silnih problema, ugrožena je bezbednost učenika, a ogorčenje roditelja je zaista veliko. Poslao sam oko 70 zahteva Sekretarijatu za obrazovanje i Ministarstvu prosvete i sporta u protekle tri godine - priča Dušan Lakić, direktor škole.

Lična karta škole

- 1.500 đaka
- oko 100 zaposlenih
- 17.652 kvadratnih metara školskog kompleksa
- 10.000 kvadratnih metara zelenila
- 3.000 kvadratnih metara škole

Oko 1.500 đaka, raspoređenih u 51 odeljenje, nastavu pohađa u tri smene od 1999. godine. Učenici dolaze u školu u 7.30, a vrata se za njima zatvaraju tek u 19.30 sati. Šest odeljenja drugog razreda nastavu pohađa u međusmeni od 11 do 14 sati, a tri odeljenja starijih razreda nemaju učionice. U montažnoj baraci smeštena su četiri odeljenja starijih razreda, a učionica za matematiku nema vrata. Zidovi su oronuli, a plafon ispucao od prokišnjavanja. Zbog manjka učionica, prostor u školi je maksimalno iskorišćen, ali su časovi skraćeni na 40 minuta. Škola je na svim mogućim mestima ispresecana montažnim zidovima.

- Od umivaonice smo morali da napravimo kabinet za informatiku, a od trpezarije i biblioteke učionicu. Holove smo pregradili kako bi mlađi učenici dobili svoje mesto za učenje. Od muškog toaleta napravljena je čajna kuhinja. Fiskulturna sala je u jako lošem stanju i mala je, pa imamo duple časove fizičkog sa 70 đaka - dodaje direktor.

Koliko je prostor škole rizičan govori i činjenica da su u montažnom delu škole gorele električne instalacije, a kako krov na školi prokišnjava, voda je ušla u razvodne ormane za struju. Zato su zaposleni prinuđeni da struju veoma često isključuju.

- Prokišnjavanje i poplave u učionicama i kancelarijama su česta pojava. Zub vremena učinio je svoje. Potrebno nam je mnogo prostora, jer je očigledan porast rasta broja dece. Jedino rešenje je završi deo škole, takozvana lamela B, koja će nam omogućiti da đaci pohađaju nastavu u dve smene i to u manjem broju - kaže Lakić.

Kako kaže direktor, ipak, nije sve tako crno. Pre dve godine urađena je ograda oko škole i kompletna sanacija školskih terena. Prošle godine asfaltirani su prilazi školi i staza oko škole, a ove godine je uređen školski park i osvetljenje.

- Nadam se će sledeće godine biti urađena sanacija i izgradnja škole, bar tako kažu u Sekretarijatu. Ipak, i pored ovakvih uslova učenici postižu izvanredne rezultate u istoriji, hemiji, fizici i sportu - napominje direktor.

Obnova dogodine

- Sekretarijat za obrazovanje ubrzao je izradu projekta za kompletnu sanaciju ove škole. Projekat je gotovo pri kraju i potrebno je da dobijemo još dve saglasnosti. Školu sam posetio i imao sam sastanak sa predstavnicima Školskog odbora i direktorom. Potrebna je hitna popravka krova. Zato smo odvojili milion i po dinara kako bi se to sredilo. Očekujem da radovi počnu za nekoliko nedelja - kaže Vladimir Todić, gradski sekretar za obrazovanje. - Kompletna ureženje škole, kao i dogradnja trebalo bi da počnu sledeće godine, u proleće.

I. Z. - J. V.


vesti po rubrikama

^Beograd

Zbog upale oka 20 dana u "Lazi"!
Stotine miliona iz plitkog džepa
Učionice i u hodnicima
Ne nameravaju da se predaju
Okupljanje "paviljonaca" u Politehničkoj akademiji
Nagrada za studentske smart kartice
Povređen prvi sekretar Francuske ambasade
Radovi na osam opština
Sinoć u Beogradu: Silikoni na Brodveju još pre tri decenije
Gradske vesti: Promocija "Finesinih" knjiga
 


     


FastCounter by LinkExchange